Demokraatide ettepanek oli suurendada põlevkivi ressursimaksu kaks eurot tonni kohta, mistõttu laekuks riigieelarvesse kokku 40 miljonit eurot, mida saab kasutada õpetajate 20protsendiliseks palgatõusuks.

Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna juht Pavel Ivanov kommenteeris, et põlevkivi ressursitasu ülevaatamine on küll päevakorras, aga seda tasu ei saa siduda mõne konkreetse kulutamisettepanekuga, nagu demokraadid on teinud.

Kas ülevaatamine tähendab põlevkivi maksustamise tõusu ning kui suur see olla võiks, on Ivanovi sõnul veel vara öelda.

Praegu on põlevkivi kaevandamisõiguse tasumääraks 1,39 eurot tonni kohta, demokraatide ettepanek oli tõsta see 3,39 euroni põlevkivi tonni kohta ehk üle kahe korra.

Pentus teatas valitsusele saadetud arvamuses demokraatide eelnõu kohta, et põlevkivi kaevandamisõiguse tasumäära puhul on oluline, et see motiveeriks väärtuslikku maavara kaevandama võimalikult väikeste kadudega.

Samuti peab põlevkivi kaevandamisõiguse tasumäär keskkonnaministeeriumi hinnangul arvestama põlevkivi kaevandamisel ja töötlemisel tekkiva keskkonnakoormusega nagu õhu- ja veesaaste, jäätmeteke ning veeressursi kasutus.

"Tasumäär peab motiveerima ressursi säästvale kasutamisele, võimalikult vähesele saastamisele, aitama kaasa keskkonna koormamise vähendamisele ja seeläbi kaevandamisest põhjustatud võimalikult vähesele negatiivsele mõjule inimeste elukvaliteedile," märkis Pentus.

"Keskkonnaministeerium nõustub eelnõu esitanute seisukohaga, et suurt keskkonnakoormust ja looduse saastamist põhjustavale kaevandamistegevusele kehtestatud tasumäärad võivad vajada üle vaatamist, kuid leiab, et ilma mõjude analüüsita ei ole võimalik hetkel toetada konkreetset eelnõu täiendava ressursitasu määramise osas," võttis Pentus keskkonnaministeeriumi seisukoha kokku.

Demokraatide eelnõu vastu oli ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.