Eluaegne vanglakaristus määrati ka tema endisele siseministrile Habib al-Adlyle, kuid kuus endist kõrget politseiametnikku mõisteti õigeks.

Mubaraki poegadele Alaale ja Gamalile esitatud korruptsioonisüüdistused lükati aegumise tõttu kõrvale. Mubarak mõistati ühes korruptsiooniasjas õigeks.

Prokurör nõudis Mubarakile ja Adlyle rahumeelsete meeleavaldajate vastu tulirelvade kasutamiseks loa andmise eest surmanuhtlust.

Eelmise aasta 25. jaanuarist 11. veebruarini hukkus Egiptuse meeleavalduste mahasurumisel umbes 850 inimest.

Pärast otsuse ettelugemist puhkes kohtuhoone ees kähmlus Mubaraki pooldajate ja vastaste vahel, kõlasid nõuded otsus tühistada ja hüüded "Rahvas tahab kohtuaparaadi puhastamist". Politsei oli sunnitud rahvahulga taltsutamiseks paukgranaate kasutama.

Mubarak on esimene araabia liider, kelle üle tema enda kodumaal õigust mõistetakse.

84-aastane ekspresident ei näidanud välja mingeid tundeid, kui kohtunik Ahmed Refaat otsuse ette luges. Tema pojad seevastu paistsid närvilised ja nutma puhkemas.

Kohtunik kirjeldas Mubaraki võimuaega kui "30 pimeduseaastat" ja "luupainajat", mis lõppes alles siis, kui egiptlased üles tõusid ja muutusi nõudsid.

Refaat, kelle jaoks see oli viimane kohtuistung enne erruminekut, ütles, et Mubarak ja tema siseminister ei teinud 18 ülestõusupäeva jooksul midagi tapmiste lõpetamiseks, lastes julgeolekujõududel relvastamata meeleavaldajaid tulistada.

Karmi kohtuotsuse taga näib olevat püüe vähendada pingeid enne presidendivalimiste otsustavat teist vooru 16. ja 17. juunil, kus vastamisi on Mubaraki viimane peaminister ja soosik Ahmed Shafiq ning tema suurim vaenlane, Moslemivennaskonna liider Mohammed Mursi.

Mubarak toodi kohtuhoonene kasutatavasse politseiakadeemiasse Kairos servas helikopteriga ja viidi samamoodi ka minema.

Otsuse ettelugemise ajaks oli kohale tulnud mitusada protestijat ning ohvrite sõpra ja sugulast, keda tuhanded märulipolitsei hoonest eemal hoidis. Inimesed lehvitasid Egiptuse lippe ja nõudsid kättemaksu. Oli ka neid, kes laotasid Mubaraki pildi tänavale maha ja trampisid selle peal.