Bulgaaria, Tšehhi, Küpros, Horvaatia, Eesti, Kreeka, Ungari, Läti, Leedu, Malta, Poola, Portugal, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia ja Hispaania esindajad ütlevad ühisavalduses, et just ühtekuuluvuspoliitika on oluline vahend investeerimiseks liidu eri piirkondade majanduskasvu, tööhõivesse ja konkurentsivõimesse ilma, et eelarvete jätkusuutlikkus ohtu satuks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Euroopa Komisjoni hinnangul on tänu ühtekuuluvuspoliitikale viimase kümne aasta jooksul kaasa aidanud 2,4 miljoni töökohta loomisele Euroopa Liidus.

Samal ajal tunnistab avaldus lähtuvalt ka Eesti ettepanekutest ühtekuuluvuspoliitika reformimise ja kulutuste kvaliteedi parandamise vajadust. Deklaratsioonis kutsutakse juunis kogunevat Euroopa Ülemkogu üles võtma allakirjutanud riikide esitatud eesmärke arvesse.

Järgmise perioodi, st aastate 2014-2020, ühtekuuluvuspoliitika puhul tekitab kõige enam vaidlusi selle kogumaht. Netomaksjad soovivad eelarve mahtu oluliselt ehk umbes kümme protsenti vähendada ja näevad kokkuhoiukohta ennekõike ühtekuuluvuspoliitikas, kuna see on kõige suurem valdkond. Ühtekuuluvuspoliitika riigid on vastukaaluks kaitsnud investeeringute kogumahtu. Samal seisukohal on ka Euroopa Komisjon.