Iirimaa on 25 leppele alla kirjutanud riigist ainuke, kus selle ratifitseerimine rahvahääletusele pandi. Leppe keerukuse tõttu pole suurt osavõttu referendumist oodata, teatab BBC News.

Rahanduslepe, millele kirjutasid alla kõik Euroopa Liidu liikmesriigid peale Tšehhi ja Suurbritannia, võimaldab liikmesriikidel koordineerida eelarvepoliitikat ning kehtestada reeglite rikkujatele karistusi.

Alates veebruarist on kõigil leppe ratifitseerinud riikidel kohustus hoida eelarvepuudujääk alla 0,5 protsendi sisemajanduse koguproduktist.

Iirimaa eelarvedefitsiit ulatus eelmisel aastal 13,1 protsendini.

Riigi 3,1 hääleõiguslikku kodanikku on Euroopa Liidu lepingud kahel korral tagasi lükanud – 2001. ja 2008. aasta referendumitel. Mõlemal korral korraldati uued rahvahääletused, mis lõppesid lepete heakskiitmisega.

Rahandusleppe vastased väidavad, et kärpepoliitika ei tööta ning selle asemel peaks riik koos viie riigistatud panga võlgadega maksevõimetuks muutuma.

Peaminister Enda Kenny kutsus televisiooniesinemises rahvast üles rahandusleppe poolt hääletama.

„Ma palun teid anda veel üks panus ning tulla välja ja hääletada neljapäeval „jah“. Jah stabiilsusele. Jah investeerimisele. Jah taastumisele. Jah töötavale Iirimaale,“ ütles Kenny.

Rahandusleppe vastu oleva erakonna Sinn Féin juht Gerry Adams hoiatas valijaid nende lollitamise eest.

„Olge targad. Ühinege miljonitega üle Euroopa, kes nõuavad kärbetele lõppu. Neljapäeval hääletage ei,“ sõnas Adams.

Sinn Féini rahandusleppe vastased seisukohad on partei populaarsust viimastel nädalatel järsult suurendanud ning esimest korda on ta Iiri Vabariigi populaarsuselt teine partei.

Referendumi tulemused selguvad reedel.