Päästjad on Järvamaal asuvas OÜ Vao Söetööstuses käinud viimase pooleteise kuu jooksul neljal korral. 18. aprillil põles ettevõttes puidukuivati, päästjad tegid tööstuses kustutustöid ning traktor vedas hoonest välja hõõguvaid küttepuid. 21. mail süttis tööstuses agregaadi torude isolatsioon, koldest tilkunud tõrv ja kolde ees asunud praht, üks söevabriku töötaja sai põletushaavu.

Samal päeval käisid päästjad taas kohal, sest ettevõttest levis musta suitsu. Kohapeal selgus, et suitsu põhjustas korstna puudumine, päästjad ventileerisid ruumid.

26. mail kutsuti päästjad taas ettevõttesse, sest katuse alt tuli musta suitsu. Kohal olnud töötajad selgitasid päästjatele, et suitsu põhjustab tootmine.

25. mail korraldasid koostöös päästeamet, keskkonnainspektsioon, maksu- ja tolliamet ning politsei- ja piirivalveamet ühiskontrolli Vao söevabrikusse.

Haldusmenetluse käigus tuvastati, et rikutakse mitmeid tuleohutusnõudeid ning ettevõtte tootmisprotsess on äärmiselt tuleohtlik ning kujutab reaalset ohtu inimese elule, tervisele ja varale. Ettevõttele anti ettekirjutus seadmete töö peatamiseks. Juhul, kui ettekirjutust ei täideta, rakendatakse ettevõttele ettekirjutusega antud sunniraha hoiatus summas 3200 eurot.