Kui mina astusin esimesse klassi, olin üks vähestest, kes enam-vähem soravalt lugeda oskas. Teised suutsid lugeda kümneni ning alustasid tähtede ja numbrite kirjutama õppimist nullpunktist. Keegi ei teinud teist nägugi, see oli normaalne ja lastel oli lasteaias aega laps olla, mängida ja lõbutseda.

Nüüd aga algab laste "arendamine" juba raseduse ajal, kui kõhu külge monteeritakse erinevaid muusikaid ja rahustavaid helisid tekitavaid aparaate, et lapseke ikka kiiremini "areneks", kohe pärast sündi tuisatakse ringi mööda erinevaid muusika- ja võimlemisringe ning kohe, kui pisikesel jalad all, pannakse ta eelkooli.

Need, kes naiivselt usuvad, et eelkool ongi see õppimise koht, eksivad väga rängalt. Mu tuttav tahtis oma last, kes oli äsja kuueaastaseks saanud, eelkooli panna, kuid nende kodule kõige lähedasem (ja tasuline!) eelkool ei võtnud last vastu!

Tuttav tahtis oma lapsele pakkuda samasugust mõnusat lapsepõlve nagu tal endal oli. Et lasteaias teevad nad, mis nad teevad, aga kodus saab ta mängida, joosta ja õues olla nii palju kui vähegi võimalik. Ta ei pannud erilist rõhku lapse "arendamisele", ei sundinud last laua taha istuma ning numbreid ja tähti kirjutama, sest arvas, et lasteaed annab piisava põhja kooliminekuks, kus siis õige töö alles algab. Eelkooli vajadusest ei saanud ta aru ja see ei tulnud talle mõttessegi enne, kui kasvatajad tal tungivalt soovitasid lapsega rohkem tegeleda ja kindlasti!!! eelkooli ka panna, sest põnn oli nende sõnul teistest lastest arengus maha jäänud.

Äsja kuueseks saanud laps, kes tundis ära mõned tähed ja numbrid, kuid ei tulnud oma nime kirjutamisega toime ega osanud arvutada, ei olnud kõlbulik eelkoolimaterjal, teatati ühest Tallinna koolist tuttavale. Teised lapsed olid arengus juba nii palju ees, et suutsid nime kirjutamisega vabalt hakkama saada, lihtsamaid lauseid kokku veerida ja vähemalt kümne piires natukene arvutada. Eelkooli programm läks sellest etapist juba edasi!

Vot, kuhu me jõudnud oleme. Lapsed peavad juba isegi eelkooli sisse saamiseks lugema ja arvutama. Midagi nii jaburat ei ole minu kõrvad küll varem kuulnud!