Kui küsida esimeselt ettejuhtuvalt prantslasest, mida tema arvab - kas elu läheb pärast hiljutisi presidendivalimisi nüüd paremaks vôi halvemaks, siis on vastus kindel: ”See on juba parem!”

Kuidas nii - juba? See on juba parem, sest pole enam Sarkozyd! Niisiis - hüvasti Nicolas Sarkozy ja tere tulemast Hollande!

Selge on see, et Hollande on ainult "vahepalaks".

Nagu valimistulemustest näha võis, oli see kõva rebimine Sarkozy ja Hollande´i vahel. Enamik rahvast oli Sarkozyst väsinud. Hurraa hüüdsid talle vaid rikkad ja heal järjel olevad inimesed. Kuna aga enamus rahvast rikaste hulka ei kuulu ja kuna prantslased juba oma loomult on revolutsionäärid, siis taheti muutust.

Enne esimest vooru jagunes keskklass kaheks – Marine Le Pen´i pooldajad ja Hollande´i pooldajad. Marine Le Pen oma Prantsuse kultuuri hoidmise ja säilitamise hüüdlausetega kogus endale hoogsalt poolehoidjad. Seda nähes muutis ka Sarkozy oma taktikat ja hakkas rohkem rääkima Prantsuse rahvuse, kultuuri ja maa hoidmisest. Niisamuti lubas korraga ka Hollande, et paneb sisserännule piiri.

Nagu ütlevad siinsed inimesed, on Hollande ainult ”vahepalaks” enne Marine Le Pen´i võimuletulekut. Selleks, et Marine Le Pen viie aasta pärast presidendiks saaks, oli vaja Sarkozy partei lõhki ajada ja Sarkozy troonilt pühkida. Pooled endistest Sarkozy toetajatest lähevad nüüd Marine Le Pen´i poole üle, seega saab tema partei jõudu juurde ja nii on vôimalik tal viie aasta pärast Hollande minema lüüa.

Suured ootused ja lootused on Hollande´ile päris vaesel elanikkonnal. Keskklass ootab Marine Le Pen´i võimuletulekut. Rikastel läheb olukord nüüd täbaraks, sest Hollande lubas maksustada lõpuks ka rikkad.

Kui vaadata kahe mehe hariduskäiku, siis on Hollande´il vaieldamatult rohkem haridust (kas ka haritust, seda näitab elu). Selleks, et pääseda Ècole des Hautes Études Commerciales´Sciences, selleks peab olema nii mõistust kui raha. Lõpetada see aga viiendana 40-st, selleks rahast ei piisa, selleks peab tarkust tõeliselt küllaga olema. Samal ajal on Sarkozy lõpetanud vaid Université Paris X Nanterre´i advokatuuri. Kahe mehe ebavõrdset haridust oli näha ka teledebatis, kus Sarkozy Hollande´ile kaugelt alla jäi. Kuigi Sarkozy advokatuuri lõpetanuna oskas hästi küsimusi pareerida ja teemat mujale juhtida, siis Hollande vastas konkreetselt talle esitatud küsimustele ja ründas omakorda uute küsimustega Sarkozyd, kes lõpuks närvi läks ega midagi enam öelda ei osanud.

Hollande on jaganud rohkelt lubadusi:

• Vähendada valitsuse palku 30% võrra (kui ta selle ka läbi viib – tubli töö! Minu meelest oleks see asi, mida ka Eestis teha tuleks. Ma ei arva, et meie riigikogusaadikutel oleks vaja kulukaid ”esindusrahasid” samal ajal, kui enamus rahvast ei tea, kuidas üürimaksmisega toime tulla);

• tuua rohkem õpetajaid tagasi kooli (ehk siis muuta klassi õpilaste arv väiksemaks – jällegi asi, mida ka Eestis tuleks läbi viia), et haridustase tõuseks – sest on ammu teada, et mida haritumad inimesed, seda paremini läheb riigil;

• maksustada lõpuks ka rikkad - á la madame Bettencourt - kes teenivad päevas miljon eurot ja kellel tegelikult sellist summat päevas sugugi vaja pole ja kes võiks selle raha hoopis rahva ja riigi hüvanguks anda.

Aga – olid ju Leninilgi ilusad ideed ja môtted..

Alguses on inimestel ideaalid, mille nimel võidelda. Kui võit on saavutatud, tuleb ahnus. Kui vaesem klass Marseillest lauldes teele läks, siis oli nende ideaaliks vabadus, vendlus, võrdsus. Et poleks enam neid, kes sünnivad kohe rikastena, et kõigil oleks võrdsed võimalused ja ühtviisi vabadust oma rikkust luua. Prantslased muutsid oma revolutsiooniga maailma. Ja õigusega peetakse Prantsuse Revolutsiooni kõige tähtsamaks poliitiliseks revolutsiooniks inimkonna ajaloos.

Hollande võimuletulek mõjutab kogu Euroopat

Nii on nüüdki iseenesestmõistetav, et Hollande´i võimuletulek ei mõjuta üksnes Prantsusmaad, vaid kogu Euroopa tuleviku poliitikat.

"Ah! Ca ira, ca ira, ca ira" – prantslaste mitteametlik revolutsiooniline hümn, mille Bécourt 1790. aastal lõi, on oma sõnumilt otsekohene ja jõhker – kõik artistokraadid laternaposti otsa, me poome nad kõik üles ja kui nad on kõik üles poodud, siis lükkame veel labida neile tagumikku. Viha rikaste vastu oli inimestel üle pea pulbitsemas, lihtrahval oli mõõt täis saanud.

Ja niisamuti oli see ka nüüd. Paljud inimesed hääletasid Hollande´i poolt üksnes sellepärast, et Sarkozyst lahti saada, sest ta hoidis rikaste poole peale ja soosis üksnes rikkaid. Vaene rahvas maksis makse ja rikkad pidasid pidu, on paljude prantslaste arvamus.

On muidugi ka neid, kes ütlevad, et see on Prantsusmaa lõpp. Tänast Euroopat vaadates võib küll kurbusega tõdeda, et siiani pole sotsialistid midagi head korda saatnud. See, missugune Prantsusmaa täna on, on ka suuresti tänu Mitterande´i sotsialistlikule valitsusajale. Aga ehk saab seekordne sotsialistlik valitsus erandiks.

Väike Sarkozy ei teinud suurt midagi ära, vaatame, millega väike Francois hakkama saab, ütlevad prantslased. Elame, näeme.