Mina nõustun Lauri Leesiga - talvist vaheaega suve arvelt võttes arvestatakse just nende rikkamate peredega, kes saavad endale suusapuhkust lubada. Kui palju neid siis Eestis on? Nii ongi just n-ö eliitkoolid suvevaheaja lühendamise eesrinnas.

Kuidas saab öelda, et selline käik on laste heaks? jah, Soomes on ilmselt tõesti võimalik pea igal lapsel talvel suusatada. Lõunapoolse Euroopaga pole aga mõtet võrrelda - nende suvi on oluliselt pikem ja suve ei saa võrrelda ühegi teise puhakmisajaga. Loomulikult - rikkam inimene sõidab igal koolivaheajal sinna, kus päike on. Nii et meil siis käib isegi koolilaste elu selle taktis, kelle vanemad rikkamad on ja mis soovid neil on.

Tavaline lapsevanem seisab nüüd lisaks silmitsi veel suurema murega suvise puhkuse võtmisel. Keskmine inimene puhkab ju ikka Eestis.

Suvepuhkuse planeerimine läheb veel pingelisemaks. Veel lühema aja sisse peab leidma vahemiku, kus kogu pere (isa, ema, lapsed) saaks koos puhata. Lisaks tuleb enamikul meist töö juures arvestada sellega, et teisedki lapsevanemad tahavad kõik samal ajal puhata. Ja kõige tipuks on meie seaduse järgi tööandjal võimalus puhkused oma suva järgi paika panna - töötaja soovidega tuleb arvestada vaid siis, kui see on tööandjal võimalik.

Need, kel lapsed kuni 10-aastased, saavad küll seaduse järgi puhkust vabamalt valida, kuid kui tööandjal on selliseid mitu, on kõigil võrdsed õigused, kuid ometigi peab keegi järele andma, kui ajad kattuvad. Pealegi - kui laps on üle 10 aasta vana - kas see siis tähendab, et ta peaks üksinda puhkama hakkama? Linnakorteri lapsele on see kena "kingitus" küll.

See teema, et tänapäev lastel polevat pikka suvevaheaega millegagi täita, on tagajärg, mitte põhjus. Ei maksaks nüüd asju tagurpidi ka keerata.

Meil räägitakse ikka pere- ja lapsesõbralikkusest, aga tegelikkuses on need ainult sõnakõlksud. Kas on tõesti palju soovitud, et Eesti pered saaksid puhata koos ja et see puhkus oleks sellisel imelisel ajal nagu suvi - aeg, mil ka kõige vaesem eestlane saab lubada killukest Eesti päikest, looduses viibimist, (tasuta) meie veekogudes ujumist. On veel neid, kel võimalik lastega maal olla või nad maale saata. Praeguste otsustega tõukame veelgi tagant seda, et lapsed oleksid linnas ja istuksid arvuti taga. Ja ise laiutame ainult käsi - las lapsevanemad võtavad midagi ette. Mida saab lapsevanem siin veel parata?