Québeci valitsus võttis reedel vastu erakorralise määruse, mis keelab marsid, mis ei järgi varem kokku lepitud marsruuti. Pärast seda on meeleavaldused muutunud vägivaldseks ja ainuüksi pühapäeval vahistati 300 inimest, teatab BBC News.

Québecis on Kanada madalaimad õppemaksud. Valitsuse ettepanekul tõstetaks neid 80 protsenti, samm-sammult 254 dollari võrra aastas seitsme aasta jooksul.

Enamik teisipäevasest marsist osavõtjaid järgisid varem politseiga kokku lepitud marsruuti, vastavalt valitsuse erakorralisele määrusele.

Osa protestijaid, keda seostatakse kompromissitu kuulsusega tudengiorganisatsiooniga Classe, otsustasid aga seadusele mitte alluda ja ülejäänud marssijatest eralduda.

Classe teatas, et jätkab agitatsiooniga kogu suve, kui Montréalis toimub palju vabaõhufestivale ning linna külastab suur hulk turiste.

„Tuhanded inimesed on tulnud koos meiega meelt avaldama, mitte ainult õppemaksu tõusu vastu, vaid selleks, et näidata oma rahulolematust erakorralise seadusega,“ ütles Classe'i juht Gabriel Nadeau-Dubois. „Kümnete tuhandete žest on üks massiivne ja kollektiivne kodanikuallumatus.“

Québeci avaliku ohutuse minister Robert Dutil väitis aga, et paljud linnad, sealhulgas Genf, New York, Los Angeles ja Toronto, on kehtestanud samasuguseid seadusi.

Määrus kohustab aktiviste teatama politseile kaheksa tundi ette, millal ja kus meeleavaldus aset leiab. Vastasel juhul ähvardavad suured trahvid.

Teisipäeval toimusid québeclaste toetuseks väikesed solidaarsusmeeleavaldused ka New Yorgis ja Pariisis.

Québeci provintsi valitsus ei ole veel õppemaksude tõstmisest taganenud ning opositsioon kritiseerib peaminister Jean Charest' tegevust meeleavaldustega seoses.