"Taliban võib küll suuteline olla korraldama rünnakuid, paigaldada omavalmistatud pomme ja saata teele enesetaputerroriste, kuid riiki üle võtta ja tagasi paisata, seda ei ole," sõnas Karzai telekanali CNN-i NATO tippkohtumise ajal võetud intervjuus, vahendab BNS.

NATO riigid leppisid Ameerika Ühendriikides Chicagos peetaval tippkohtumisel kokku, et 2014. aasta lõpuks vastutavad Afganistani julgeoleku eest kohalikud julgeolekujõud ning NATO lõpetab seal aktiivse sõjategevuse. Selle eesmärgi saavutamiseni on NATO väed jätkuvalt võitlusvalmis ja teostavad lahinguoperatsioone vastavalt vajadusele. Toetav roll jääb NATO-le ka pärast 2014. aastat.

"Afganistan on liikunud edasi ja Afganistan kaitseb ennast. Ja kogu seda edasiminekut ja arenguid, mis on saavutatud, ei luba Afganistani rahvas tagasi pöörata," arvas Karzai.

NATO liikmesriigid leppisid Chicago tippkohtumisel kokku kavas anda juhtohjad julgeoleku tagamises üle Afganistani vägedele juba 2013. aasta keskel, liitlasväed asuvad järk-järgult taanduma lahingülesannetest ja võtavad toetava rolli.

Karzai kinnitas ühtlasi, et jätkuvad rahukõnelused Talibaniga ning läbirääkimised Pakistani valitsuse ja liitlastega.

NATO tippkohtumisel viibiv Pakistani president Asif Ali Zardari avaldas esmaspäeval lootust, et tema riik jõuab alliansiga kokkuleppele liitlasvägede varustusteede taasavamise küsimuses. Seni ei ole NATO suutnud Pakistani veenda teid avama, sest Islamabad nõuab varasemast suuremaid tasusid. USA president Barack Obama kinnitas, et läbirääkimistel Pakistaniga piiride taasavamise küsimuses NATO varustuskonvoidele on tehtud siiski märkimisväärseid edusamme.

Karzai ei soovinud Pakistani nõudmisele suuremate tasude osas hinnangut anda, kuid märkis, et teema võetakse kindlasti arutusele kohtumisel Pakistani peaministri Yousuf Raza Gilaniga, mis leiab aset juba lähiajal.

"Peaminister külastab umbes nädala pärast Kabulis ja meil on kavas arutada kõiki teemasid, mis üleval on - meie kahe riigi vahel," ütles Karzai.