Õnneks ei kesta aastast aastasse korduv jauramine valimisea langetamise üle kunagi eriti kaua, sest varem või hiljem tuleb kõigile meelde, miks seda teha ei saa. Nii pole ka karta, et lapsed võiksid süütult valimispropaganda käes kannatada.

Koolivaheaegade üle käiv arutelu on aga täiesti reaalsete tagajärgedega ning Rocca al Mare kool ja inglise kolledž ongi otsustanud senist rutiini murda. Kahtlemata on igasugune initsiatiiv laste koolielu kergendamiseks tervitatav. Aga koolivaheaja ajastamine ei saa olla ainus viis, kuidas 12 aastat Eesti rahva tuleviku elust talutavamaks muuta.

Nii võikski koolivaheaegade tuunimisele lisaks vaadata üle, kas ikka on vaja noortele aina varem ja aina keerulisemaid õppeaineid peale sundida. Ehk tasuks otsustajatel meenutada oma lapsepõlve ja seda, et võib-olla ei peagi me hiinlaste tuupimilembusest juhinduma? Või on lapsepõlv vaid nime poolest lapsepõlv ja tegelikkuses tuleb toime tulla suurema koormusega, kui see, mis tööl käivate lapsevanemate õlgadel?

Paraku on lisaks koolivaheajale koolides ka muid muresid. Lisaks liiga suurele koormusele või õhinapõhisuse puudumisele tõuseb aeg-ajalt ka koolivägivalla või suure väljalangevuse teema. Kui ei usu, küsige lastelt endilt.

Ja kui juba küsimiseks läks, küsige vaheaja kohta ka. Sest olgu tädid-onud ministeeriumis või kuskil mujal nii targad kui tahes, laste ja noorte soove oma enda elukorraldust puudutavates küsimustes võiks ikka teada ning arvestada. Siis me ehk ei oleks enam viimased tabelis, mis kirjeldab seda, kas lastele meeldib koolis käia. Pealegi, PISA testi tulemused pole veel terve maailm.