Paraku kindralmajor Orasmaa bareljeef võikski ehk hägustatud näoga olla, vähemalt seniks, kuni Kaitseliit pole suutnud praegust vigast bareljeefi korrektse vastu välja vahetada. Kindralil oleks kindlasti häbi kui ta sellist endast tehtud bareljeefi nägema peaks.

Aadressil Toompea 8 asuva Kaitseliidu peastaabi maja välisfassaadil asub kurikuulus kindralmajor Johannes Orasmaa bareljeef, kes oli Kaitseliidu ülem aastatel 1925-1940. Tõenäoliselt tahab Kaitseliit sellega austada oma teenekamat juhti ja teda niimoodi asutades ka rahvale tutvustada. Paraku on kaitseliit kujutanud sellel bareljeefil (kas teadlikult või kogemata) meest, kes ei tea Eesti kõrgema ja väärikama autasu - Vabadusristi - kandmise eeskirjadest midagi.

Mis siis täpsemalt teeb selle bareljeefi kurikuulsaks? Aga see, et sellel on kujutatud kindralmajor Orasmaad kandmas oma kahte Vabadusristi, vastavalt I/2 ja II/3. Mis on aga skandaalne ja lausa häbiväärne eksimus Kaitseliidu poolt, on see, et I/2 järgu Vabadusristi ei kantud kunagi rinnas voldikuga nagu on bareljeefil, vaid hoopis nööpaugus.

Ehk on Google tänavavaade ära tabanud Orasmaa häbi, et ta peab niimoodi avalikult kandma määrustevastaselt Eesti auväärsemat autasu ja on Orasmaa näojooned ära hägustanud. Ehk nii ongi õige.

Kaua selline ebakorrektsus auväärse Kaitseliidu juhi bareljeefil, mis asub auväärse Kaitseliidu peakorteri seinal, veel kestab? Ei tohiks olla raske autasu rinnalt maha lihvida ja kinnitada see õigesse kohta ehk nööpauku. Kas see, et enamus inimesi seda viga ei märka, teeb selle vea olematuks? Ei tee, hoopis annab inimestele valeinfot ja neile kes seda märkavad, jätab Kaitseliit sellisena väga diletantliku ja mittetõsiseltvõetava mulje.

See on ju teie peakorteri esiseinal, mitte kusagil tagahoovis avalikkuse eest varjul. Avalikkusele suunatud mälestustahvel-bareljeef kätkeb aga endas alati sõnumit, mida selle ülespanija tahab avalikkusele edastada. Antud juhul on üheks sõnumiks see, et meie - Kaitseliit - suhtume oma väärikamasse juhti ükskõikselt, hoolimatult ja meid ei häri see, et näitame teda juhmardina, kes ei osanud Vabadusristigi õigesti kanda. Midagi pole teha, aga selline on sõnum, mis avalikkusesse jõuab.

Tekib küsimus, kas Kaitseliit tõesti ei märganud, et bareljeef on vigane? Või Kaitseliit märkas seda viga, kuid pigistas silma kinni ja lõi sellele käega? Häbiväärsed variandid mõlemad!

Loodame, et kunagi satub ka Kaitseliidu etteotsa mehi, keda hakkab häirima selline vigane bareljeef Kaitseliidu peakorteri sissepääsu kõrval, millest ta päevast-päeva mööda peab käima. Seniks lihtsalt ei saa sellist asutust tõsiselt võtta, kes nii olulises militaarajaloolises aspektis eksivad.

Eestil kohe ei vea nende monumentidega - tahetakse kõige paremat, aga välja tuleb nagu ikka...