„Me seisame avalikus ruumis silmitsi väga keeruka olukorraga. Ma ei tea miks, ent mingil põhjusel on osa Poola poliitikutest otsustanud, et lühiajalises mõttes oleks parem olla sõber Venemaaga, ning teised väiksemad riigid, mis ei ole nii tähtsad, võiksid muutuda patuoinasteks. Tundub, et meile on omistatud see roll,“ ütles Grybauskaitė BNS-i vahendusel.

Ühendriikidesse NATO tippkohtumisele saabunud riigipea tõrjus Varssavi süüdistusi poolakate olukorrast Leedus, öeldes, et Leedus valitsevad parimad tingimused väljaspool Poolat poolakeelse hariduse omandamiseks. Ta lisas, et pinged halvendavad Poolas elava leedu vähemuse olukorda.

„Ma tahan öelda vaid seda, et maailmas on 160 poola kooli, ning üle saja neist asub Leedus. Leedu on ainus Euroopa riik, kus on võimalik alates lasteaiast kuni ülikoolini saada haridust poola keeles,“ toonitas ta.

„Kui Poola president käis 16. veebruaril Leedus, panin lauale kõik õpikud, mille oleme avaldanud Leedus poolakate jaoks ning kõik leedukeelsed õpikud, mis on saadaval Sejnys (Poola). Erinevus oli umbes kümnekordne,“ jutustas riigipea.

„Ent see pole argument. Poliitiline olukord on selline, et me oleme liiga väikesed, et meid kuulda võetaks. Ning on soov levitada mitte eriti positiivset infot. Ning see on reaalselt hakanud halvendama Sejnys elavate leedulaste olukorda,“ kinnitas Grybauskaitė.

„Pinged on olemas, ning need ei kao kuhugi, kuna Poola võimud ootavad Leedu üldvalimisi, oodates, et (võimule tulevad) uued poliitilised jõud oleksid vähemuste suhtes soodsamalt meelestatud,“ märkis ta.