Tippkohtumisel üritatakse korraga edastada kaht erinevat sõnumit: NATO liikmesriikide avalikkusele kinnitatakse, et sõjategevus Afganistanis on nende vägede jaoks lõpule jõudmas ning afgaanidele lubatakse, et allianss ei hülga neid pärast 2014. aastat, teatab BBC News.

„Vägede väljatoomisega ei kiirustata,“ ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen pühapäeval. „Meie eesmärk, meie strateegia, meie ajakava jääb muutumatuks.“

Obama hoiatas aga, et ees seisavad suured väljakutsed ning kutsus riigijuhte üles ressursse koondama.

„Just nii nagu me oleme ohverdanud üheskoos meie ühise julgeoleku heaks, seisame me ka üheskoos oma otsustavuses see missioon lõpetada,“ ütles Obama tema kodulinnas toimuval tippkohtumisel.

Obama rääkis üleminekuaastakümnest Afganistanis ja Ameerika rahva tohututest ohvritest teel rahu, stabiilsuse ja arengu poole.

Lisaks Hollande'ile on mitmed NATO riigijuhid koduse poliitilise surve all vägede Afganistanist välja toomiseks enne 2014. aastat.

Rasmussen kinnitas, et sellised sammud on osa plaanist, mitte mingi vastuolu.

„Me oleme praegu julgeolekualase vastutuse afgaanidele üleandmise protsessis ja see protsess lõpeb 2014. aasta lõpuks ning selle protsessi käigus näete te vägede väljatoomist ning üleminekut lahingutegevuselt toetamisele.“