„Maailmasõdade aegsete miinide suur hulk laevateede ümbruses näitab, et miinitõrje on jätkuvalt aktuaalne ja operatsioonide läbi viimine vajalik, uute miinide leiud on ka selge märk miinitõrjesüsteemide ja tehnika kiirest arengust“ ütles operatsiooni üldjuht kaptenleitnant Ivo Värk.

Tema sõnul näitavad ajaloolised miinikaardid, et maailmasõdades võidelnud pooled veeskasid miine eelkõige olulisemate laevateede lähedusse, mistõttu jätkub nende puhastamisel tööd veel aastakümneteks. „Uute sonarite ja kaasaegsete sensorite kasutuselevõtt võimaldab leida miine ka väga keerulises tingimustes ja piirkondades, kus vanem tehnoloogia oli ebaefektiivne,“ lisas ta.

Leitud lõhkekehadest 66 on maailmasõdade aegsed meremiinid ning üks lennukipomm. Operatsiooni käigus on üksused leidnud Hiiumaa lähistelt neli ja Tallinna lahest ühe vraki. Nende päritolu ei ole teada ning vajab lähemat uurimist, teatas kaitseväe peastaap.

14.-25. maini kestev miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit on selle aasta suurim miinitõrjeoperatsioon Läänemerel, mille eesmärgiks on sõdade käigus veesatud meremiinide ja muude lõhkekehade avastamine ja kahjutuks tegemine. Operatsioonist võtab osa 19 laeva 12 riigist. Koos rahvusvahelise tuukriüksusega osaleb operatsioonil pea 700 mereväelast. Operatsioonialad asuvad Tallinna lahel, Hiiumaa ja Vormsi ümbruses ning Suures väinas.

Miinide kahjutuks tegemisel jälgivad üksused rangelt keskkonnaalaseid ja ohutustehnilisi piiranguid. Lõhkamised kooskõlastatakse keskkonnaameti, veeteede ameti ning politsei- ja piirivalveametiga.

Open Spiritit korraldatakse igal aastal erinevas Balti riigis. Sel aastal juhib operatsiooni Eesti merevägi.

Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetest leitud pea 700 lõhkekeha.