Ansipit tuli kuulama umbes 75 inimest. Peaminister õhutas väliseestlasi Eesti lobitöö tegemist jätkama ja rääkis oma toetusest Eesti kuulumisele Põhja-Atlandi lepingu organisatsiooni, kirjutas Daily Herald.

Ansip kõneles, et ilma USA-s elavate eestlaste ja USA valitsuse, eelkõige president Ronald Reagani toeta, ei oleks Eesti pääsenud Nõukogude Liidu okupatsioonist, mis kestis enam kui viiskümmend aastat.

Eesti rahvuskomitee ühendriikides (ERKÜ) Kesk-Lääne piirkonna direktor Gilda Karu rääkis, et Chicago piirkonnas elab umbes 2000 eestlast ja tõlkis Ansipi eestikeelse jutu ajalehe Daily Herald tarvis inglise keelde.

Ansip rääkis, et see on riigi väärtus, kui teiste riikide elanikud saavad eesti keele, kultuuri ja ajalooga suhestuda. „Asi pole vaid rahas. On oluline, et on inimesi, kes toetavad Eestit ja teevad Eesti nimel lobitööd.”

Peaminister kiitis Eesti majanduslikku tugevust võrreldes teiste suuremate Euroopa Liidu riikidega. Tema sõnul on Eesti majanduskasv olnud Euroopa Liidu riikidest kiireim – 7,6 protsenti. Ja möödunud aastal oli eelarve umbes ühe protsendiga plussis.

Ansip rääkis, et Euroopas on küll suured majanduslikud probleemid, kuid Eestis lähevad asjad hästi.

Eesti liitumisest NATO-ga rääkides ütles Ansip, et see annab väiksele riigile omajagu kaitset. „Üksi oleme me väike riik, kes ei suuda suurematele riikidele vastu seista,” rääkis Ansip, „kuid tänu NATO-le tunneme endid kaitstuna.”

Karu lisas, et Eesti on suure sõduritearvuga kohal ka Afganistanis, kus aitab riiki taas üles ehitada.