"NATO Chicago tippkohtumisel on Eestile mitu olulist teemat. Loomulik ja selge sõnum kollektiivkaitse põhimõtete jätkuvast kehtimisest ning NATO heidutus- ja kaitsevõime heast tervisest. See on oluline olukorras, kus viimastel aastatel on mitmed NATO liikmesriigid kaitsekulusid vähendanud, kui samas on NATOsse mittekuuluvaid riike, kes on kaitsekulusid hoopis suurendanud. Eesti peab õigeks kaitsekulude taset 2% SKTst, nii nagu on varem kokku lepitud. Samas ei tohi ajutised kaitsekulude vähenemised mõjutada mingil moel NATO võimekust," rõhutas Paet ühte olulisemat teemat USAs. "Nii on meile näiteks oluline, et õhuturbemissioon Balti riikides jätkub ning meie liitlased on jätkuvalt valmis meie õhukaitsesse panustama. Need otsused on tehtud."

Paeti sõnul on teine oluline teema Afganistani tulevikuarengud.

"Oleme ju huvitatud, et Afganistani siseolukord võimaldaks suuremal osal rahvusvahelistest jõududest Afganistanist lahkuda 2014. aastal. Selleks on vajalikud aga kindlustunne ja lahendused, mis puudutavad Afganistani arengu edasist toetamist ka pärast 2014. aastat, et vältida tagasilööke," märkis tas.

"Oluline on ka edasiliikumine NATO partnerite ja võimalike tulevaste liikmetega. Seega on märgiline, et toimub NATO välisministrite kohtumine Gruusia, Montenegro, Makedoonia ning Bosnia ja Hertsegoviina välisministriga. Selles osas on tähelepanuväärne, et Gruusia on samas rühmas kolme Balkani riigiga," lisas Paet.

"Ja loomulikult on meile olulisi teemasid NATO tippkohtumisel veelgi, nagu raketikaitse, küberjulgeolek ja palju muudki. Peamine on, et NATO püsib ja areneb toimiva ja tõhusa julgeolekuorganisatsioonina."

Eesti delegatsiooni Chicagos kuuluvad Andrus Ansip, Urmas Reinsalu, Urmas Paet ja Riho Terras.