Tegemist on 28-liikmelise alliansi esimese tippkohtumisega USA-s rohkem kui kümne aasta jooksul ning järgneb G8 liidrite kahepäevasele kokkusaamisele president Barack Obama residentsis Camp Davidis, kirjutab BNS.

63-aastase organisatsiooni seekordse tippkohtumise keskseks teemaks kujuneb ühtse strateegia koostamine rahvusvaheliste vägede lahkumiseks Afganistanist 2014. aastal.

Afganistani president Hamid Karzai tuleb NATO summitile kindla nõudmisega, et lääneriigid eraldaksid pärast liitlasvägede lahkumist Afganistani julgeolekujõudude rahastamiseks 1,4 miljardit dollarit aastas. Karzai kardab, et tema riik võib vastasel juhul langeda uude kodusõtta.

USA katab sellest summast ilmselt poole ning loodab, et ülejäänud raha eraldab rahvusvaheline kogukond.

Edu saavutamiseks Afganistanis on vaja ka Pakistani koostööd.

"Me ei saa lahendada probleeme Afganistanis ilma Pakistani positiivse osaluseta," ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen laupäeval.

Rasmusseni ja Pakistani presidendi Asif Ali Zardari laupäeva õhtule kavandatud kohtumine jäi aga viimasel minutil ära, väidetavalt oli põhjuseks Pakistani liidri lennuki hilinemine.

Uus Prantsuse president François Hollande on juba jõudnud NATO hoolikalt kavandatud Afganistanist lahkumise plaani raputada lubadusega, et Pariis toob oma 3500 sõdurit koju veel sel aastal, kavandatust aasta varem.

Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian püüdis laupäeval pingeid leevendada, väites, et Prantsusmaa plaanid ei mõjuta kuidagi NATO ühtsust.