19. mail 2012 toimus taas üle-eestiline muuseumiöö ning sajad muuseumid ja mäluasutused avasid uksed tasuta külastuseks kell 18-23 ja kauemgi. Esimest korda osales Eesti üle-euroopalises muuseumiöös 2009. aastal, kui tähistati Eesti Rahva Muuseumi juubelit ning üle-eestilist muuseumiaastat. Tänavune Eesti Muuseumiühingu eestvõtmisel toimuv muuseumiöö oli pühendatud muuhulgas saja-aastasele Eesti filmile ing selleks puhuks oli näiteks Tartu kunstimuuseumis ette valmistatud ka spetsiaalne filmiprogramm. 

Avatud olid ka teised suured ja väiksemad muuseumid ning lisaks Tartu kunstimuuseumile tegi
Delfi pilte ka Tartu ülikooli kunstimuuseumis, Eesti spordimuuseumis ja postimuuseumis (kus jäi pildile ka ajutiselt seal paiknev vana anatoomikumi püsiekspositsioon), Tartu ülikooli botaanikaaias ning Tartu ülikooli tähetornis.

Pea kõik muuseumid pöörasid suurt tähelepanu eeskätt pisematele külastajatele. Ülikooli kunstimuuseumis võis uudistada väljapanekut Naksitrallide multifilmi valmimisest ning valmis oli
seatud ka temaatiline meisterdamisnurk. Spordimuuseumis võis katsetada erinevaid trenažööre ning samas majas paiknevas postimuuseumis võis proovida ehtsa sulega kirjutamist ning
paberlennukite meisterdamist.

Üheks külastajaterohkeimaks muuseumiks osutus Tartu ülikooli tähetorn, mis on üks Tartu uuemaid ning ka muul ajal populaarsemaid muuseume. Tähetorni tipus asuva teleskoobi külastamise järjekorra pikkuseks väideti suisa poolteist tundi, kuid sagimist ning suuremaid ja pisemaid uudistajaid jagus kogu majja. Avatud oli õue peal paiknev pisike tähetorn ning õues võis proovida erinevaid väiksemaid teleskoope.

Kuna eelmise aasta muuseumiööl sadas, siis tähetorni jaoks oli käesolev aasta esmakordne kogemus sellises mahus muuseumiööl osaleda, kuid sellest kergest kogenematusest tulenevalt juhtus ka väike korralduslik äpardus. Nimelt kuigi kõik pikksilmad olid õue peal tähistaeva uudistamiseks valmis seatud, siis selgus nii külastajate kui ka muuseumitöötajate üllatuseks, et isegi kell 22 oli taevas tähtede nägemiseks veel liialt valge. Loodetavasti hoiab tähetorn järgmise aasta muuseumiööl oma uksed vähemalt südaööni avatuna, sest uudistajaid jagub ning siis jõuaksid kõik huvilised vähemalt korragi kiikriga taevast kaeda.