Vastavalt linnavolikogu määrusele on ombudsmanile võimalik määrata palgaaste C13, millele vastav kuupalgamäär on 2774 eurot, teatas volikogu pressiesindaja Delfile.

Ombudsmani hakkab teenindama linnavolikogu kantselei koosseisus olev büroo, mille koosseisu suuruse kinnitab linnavolikogu. Ombudsmani büroo ametnikud nimetab ametisse ja vabastab ametist ombudsmani ettepanekul linnavolikogu kantselei juhataja.

Tallinna põhimääruse kohaselt on linna ombudsman ehk õigusvahemees oma tegevuses sõltumatu ametiisik, kelle põhiülesanne on kontrollida hea halduse tava ning põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtete järgmist linnaasutustes.

Igal füüsilisel isikul on õigus pöörduda ombudsmani poole kirjaliku taotlusega kontrollida, kas linnavalitsus, linna asutused või nende ametiisikud järgivad põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtet ning hea halduse tava.

Lisaks võib ombudsman nõuda oma ülesannete täitmiseks linna asutustelt vajalikku teavet ja selgitusi.

Kui asutus ei täida ombudsmani soovitust või ettepanekut või ei vasta ombudsmani järelepärimisele, võib ombudsman teha selle kohta ettekande asutuse üle järelevalvavale asutusele, linnavalitsusele või vajadusel linnavolikogule.

1. juunist ombudsmanina ametisse asuva Jüri Kaljuvee kandidatuuri esitas linnavolikogule heakskiitmiseks esimees Toomas Vitsut, kelle hinnangul vastab Kaljuvee linna õigusaktides ombudsmanile esitatud nõuetele.

Kaljuvee on lõpetanud Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja tal on doktorikraad ajaloos. Ta on töötanud riigiõiguse õppejõuna erinevates ülikoolides, olnud siseministri asetäitja ja vabariigi presidendi nõunik.

Äriregistri andmetel ei kuulu Jüri Kaljuvee hetkel ühtegi erakonda.