Suurbritannia peaministri David Cameroni sõnum enne väljalendu USA-sse G8 tippkohtumisele on, et eurotsoon peab kas kokku leppima või vaatama silma potentsiaalsele lagunemisele. Cameroni sõnul ei saa Euroopa juhtide valikuga enam kaua oodata, teatab The Guardian.

„Euroopal on kas otsusekindel, stabiilne ja edukas eurotsoon, efektiivse tulemüüri ning kapitaliseeritud ja reguleeritud pankadega, fiskaalse koorma jagamise süsteemiga ning toetava rahanduspoliitikaga kogu eurotsoonis või oleme me kaardistamata territooriumil, millel varitsevad tohutud ohud kõigi jaoks. Ükskõik milline tee valitakse, olen ma valmis tegema kõik vajaliku selle riigi kaitsmiseks ning meie majanduse ja rahandussüsteemi kindlustamiseks,“ ütleb Cameron.

Suurbritannia majandus- ja äriuuringute keskuse esindaja Doug McWilliams ütles, et eurotsooni planeeritud lagunemine läheks maksma kaks protsenti eurotsooni sisemajanduse koguproduktist (300 miljardit dollarit), kuid kontrollimatu kollaps tooks kaasa SKP languse viie protsendi võrra, mis tähendab ühe triljoni dollari kaotamist.

„Euro lõpp selle praegusel kujul on kindel,“ lisas McWilliams.

Kapitali väljavool Kreekast on suurenenud pärast seda, kui sai selgeks, et koalitsioonivalitsust moodustada ei suudeta. Kreeka president Karolos Papoulias ütles, et kodanikud võtavad raha välja suures hirmus, et tekib paanika. Veidi üle nädala pärast 6. mail toimunud valimisi oli pangakontodelt välja võetud kolm miljardit eurot. Keskpank teatas, et ühe päevaga võeti välja 800 miljonit eurot.