“Küsimus on, kas leitakse vahendeid ehitamiseks või on praegu odavam leida mingi muu alternatiiv,” rääkis Kuuskemaa Delfile. “Elan Linnateatri saatusele  kaasa, see on Eesti üks parimaid teatreid ja ta vääriks poputamist ja paremat saatust.”

Linnateatri praegust väikest saali peab ajaloolane pigem mõne vürsti või kuninga kammerteatrile kohaseks.  

“Uue hoonekarbi püstitus nõuaks aga selliseid investeeringuid, mida linnal praegu pakkuda ei ole,” tõdes Kuuskemaa.  “Kui Aida tänaval täidetaks see hambaauk, mis sõja ajal tühjaks pommitati, siis oleks võimalik sinna ehitada üks suurem saal, mis ei rikuks vanalinna vana miljööd.”

Linnateater pole unistust suurest saalist matnud

“Linnateater on ruumikitsikuse tõttu otsinud suure saali võimalusi ka pärast seda, kui 2008. aasta hääletuse tagajärjel otsustati anda raha Kultuurikatlale. Linnateatri unistus suurest saalist — iga normaalse repertuaariteatri osast — ei ole kadunud, ootame soodsat hetke. Samuti on suur saal  möödapääsmatu teatri ellujäämise seisukohalt, vaadates linna poolt teatrile pandud omatulude teenimise kohustust,” selgitas Delfile teatri avalike suhete juht Ruudu Raudsepp.

Suure maja alternatiivina ning ajutise lahendusena on Linnateater välja töötanud projekti luua suur black-box tüüpi saal endisesse Volta klubisse Kalamajas, Tööstuse tänaval, mis võiks täita lisaks Linnateatrile ka näiteks kontserdi- ja festivalikorraldajate vajadust 400-kohalise saali osas, kuivõrd Linnateater võiks saali välja rentida.

Endise klubihoone praegune omanik, AS Volta on lubanud klubiks ehitatud ja sellepärast teatritegevuseks hästi sobiva maja oma kuludega korrastada teatri soovide järgi. “Seda kõike juhul, kui ettevõttel on olemas garantii iga-aastaste rendisummade tasumise kohta,” kinnitas Raudsepp.

Teater Volta käivitamiseks oleks vaja teha ligi kümme korda väiksemaid kulutusi kui esialgu Laiale tänavale planeeritud teatrimajale, mille maksumuseks oli vanas rahas 400 miljonit krooni. Ühekordse väljaminekuna oleks vaja osta heli-, valgus- ja lavatehnika, milles võiks abiks olla Tallinna linn. Peale selle peab teater hakkama maksma renti maja omanikele ehk AS-le Volta. Selles osas ootaks Linnateater lisatoetust kultuuriministeeriumilt. Täna pole kultuuriministeerium leidnud võimalust projekti veel toetada.

Annetuste ja tuluõhtute kaudu raha kogumist ehituseks pole Linnateater plaaninud. “Teater on linna asutus ja seega sõltub ka linna otsustest, seda nii pikemates plaanides kui igapäevases tegevuses.
Linnateatri rahvas jätkab oma igapäevaseid tegevusi, loomingulisi püüdlusi, ning loodab, et kunagi avaneb võimalus mängida ka päris oma suures saalis,” sõnas Raudsepp.