Soome õhujõududel seisab ees vähemalt 3-4 aasta pikkune säästukuur, kui hävitajate lennutunde tuleb niigi kärpida, teatab Savon Sanomat.

„See ei ole kaitsejõudude seisukoht, vaid minu isiklik nägemus. Kui lähme välismaale, ei arenda Islandi-operatsioon kuidagi pilootide taktikalisi oskusi,“ ütles Jussila esmaspäeval Kuopios.

Õhujõudude väljaõppeks kulutatav aeg väheneb aastatel 2013-2015 umbes 8000 tunnini, kui veel eelmisel aastal kulutati selleks 9200 lennutundi.

„Kui lähme välismaale, andke meile selleks ka ressursse,“ nõudis Jussila ja rõhutas, et tal ei ole muidu midagi operatsioonis osalemise enese vastu. „Meie, sõdurid, lähme ikkagi sinna, kuhu kästakse.“

Soome välisministeeriumi poliitilise osakonna juhataja Kirsti Kauppi ütles ajalehele Helsingin Sanomat, et otsus Põhjamaade ühise õhuturbemissiooni kohta Islandi õhuruumis võidakse teha selle aasta jooksul.

Sotsiaaldemokraadist välisminister Erkki Tuomioja suhtub mõttesse Põhjamaade õhuturbealasest koostööst põhimõtteliselt positiivselt, kuid rõhutab, et ilma erapooletu Rootsi osalemiseta ei hakka Soome NATO liikmesriikide Taani ja Norra partneriks Islandil.