Kui koalitsiooniläbirääkimised ebaõnnestuvad, ootavad Kreekat ees uued parlamendivalimised, jätkuv poliitiline ebastabiilsus ning võimalik lahkumine eurotsoonist, teatab BBC News.

Esmaspäeval toimusid läbirääkimised tsentristlike Uue Demokraatia ja PASOK-i ning mõõdukalt vasakpoolse Demokraatliku Vasakpartei vahel. Need kestsid vaid tunni ja lõppesid ebaõnnestumisega.

Äärmusvasakpoolne ühendus SYRIZA, mis on parlamendis suuruselt teine, kõnelustel ei osalenud ning teatas, et ei ühine ühegi koalitsiooniga, mis kärbetega jätkab. Samuti on SYRIZA vastu viimase 130 miljardi euro suuruse abipaketi tingimustele, milles nõutakse ka edaspidi kokkuhoidu.

Demokraatlik Vasakpartei, mille parlamendikohad annaksid võimaluse moodustada enamusvalitsuse koos Uue Demokraatia ja PASOK-iga, on aga kinnitanud, et ei ühine ühegi koalitsiooniga, milles ei osale SYRIZA.

Teisipäevastel läbirääkimistel peaksid osalema kõik neli erakonda ning kohaliku meedia teatel võtab kõnelustest osa ka Kreeka Iseseisvuspartei, mis tähendab, et kõrvale jäävad vaid kommunistid (KKE) ja paremäärmuslik Kuldne Koidik.

Kreeka president Karolos Papoulias tegi ettepaneku tehnokraatidest valitsuse moodustamiseks, kuhu kuuluksid tema sõnul väljapaistvad ühiskonna ja poliitikategelased.

SYRIZA ja Demokraatlik Vasakpartei on väljendanud oma vastuseisu sellele ettepanekule ning PASOK-i juht Evangelos Venizelos ütles, et ei ole kokkuleppele jõudmise suhtes optimistlik.