Riigikogu põhiseaduskomisjon saatis riigikokku esimesele lugemisele eelnõu, millega luuakse alus maailmavaate sihtasutuste (MSA) loomiseks. Demokraatia arendamise sihtasutused (DASA) tekitasid kodanikeühenduste seas palju meelepaha ja nii otsustati sihtasutuste nimi ära muuta.

Kui praegu rohkem muudatusi tehtud pole, siis Delfi andmetel plaanitakse kindlasti arutada võimalike muudatuste eelnõusse sisseviimist esimese ja teise lugemise vahel.

Erakonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu kõneisik Peep Aru Reformierakonnast ütles täna Delfile, et võrreldes DASAde eelnõuga on nüüd muudetud vaid erakondlike sihtasutuste nime ning tehtud väike muudatus seoses erakondade rahastamise komisjoniga.

Enne eelnõu teist lugemist on aga kavas seda eri huvigruppidega veel arutada. Aru huvitab enda sõnul enim Eesti mittetulundusühingute ja sihtasutuste liidu (EMSL) arvamus, kuna just liit on seni eriti aktiivselt sõna võtnud. Küsimuseks jääb veel, milliseid muutusi praegu kaalutakse.

Põhiseaduskomisjoni aseesimees Deniss Boroditš nentis samuti täna Delfile, et eelnõu pole veel vastuvõtmiseks valmis ning rääkis seejuures rahastamisest. Tema sõnul on vastuseta küsimused MSAde rahastamise suuruse ja rahaallikate kohta ning paika pole pandud rahastamise kontrollimist.

Maailmavaate sihtasutusteks muutunud erakondadega seotud DASAd said sel aastal riigilt 900 000 eurot, mis ootab nüüd MSAde seadusesse kirjutamist, et selle saaks seejärel välja maksta. Erakonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu tuleb riigikogus esimesele lugemisele homme.