MSAde eelnõu läheb homme riigikogusse esimesele lugemisele. Palju kära tekitanud DASAde eelnõuga võrreldes on selles eelnõus muudetud vaid erakondlike sihtasutuste nime, nentis antud eelnõu kõneisik Peep Aru Reformierakonnast.

Aru lausus, et tema isiklikult leiab, et eelnõu võiks juba sel aastal vastu võtta, et seejärel peale MSAde loomist saaks selleks aastaks juba olemasoleva raha kasutusele võtta. Kõik riigikogus esindatud erakonnad saaksid raha võrdselt. Reformierakonnal on juba pikki aastaid olemas Liberalismi Akadeemia nimeline MTÜ, mille põhjal on MSAd lihtne luua.

DASAd muutusid MSAdeks, sest esialgse eelnõu kriitikud viitasid Aru sõnul sellele, et demokraatia arendamine on laiem tegevus kui see, millele antud eelnõus viidati. Kõik muu on aga samaks jäänud, kui välja jätta väike muudatus seoses erakondade rahastamise komisjoniga.

Enne eelnõu teist lugemist on kavas seda veel erinevate huvigruppidega arutada, eriti huvitas Aru Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste liidu arvamus, sest nemad võtsid ka esialgse DASAde eelnõu kohta aktiivselt sõna.

Üheks lahendamist vajavaks küsimuseks on MSAde pikaajaline rahastamine. Aru sõnul on üleval küsimus, kas rahastada MSAsid iga aasta riigieelarvest või leida mingi teine lahendus. Riigieelarvele tekkiva kulu selget väljakirjutamist soovitas Aru sõnul ka valitsus, sest praegu seda tehtud pole. Samuti tuleb tagada, et rahastajate seas poleks Eestile ebasõbralikke riike.

MSAde üheks peamiseks ülesandeks oleks Eesti reformikogemuse jagamine teiste kommunismikogemusega riikidega, kuigi täpset kokkulepet raha kasutamiseks pole. Liberalismi Akadeemia tegeleb Aru sõnul väga erinevate asjadega, lisaks ida suunal kogemuste vahetamisele on näiteks välja antud raamatuid.

Põhiseaduskomisjoni aseesimees Deniss Boroditš nentis, et eelnõu pole veel vastuvõtmiseks valmis. Vastuseta on küsimused MSAde rahastamise suuruse ja rahaallikate kohta ning pole paika pandud rahastamise kontrollimist. "Kindlasti ei tohi see muutuda erakonna täiendavaks rahastamiseks, parteikontorite rahapumbaks," lausus Boroditš.

Kui küsimus neile vastustele on olemas, saab ka viie endise keskerakondlase rühmitus, millesse Boroditš kuulub, eelnõu kohta seisukoha võtta.