Kalikova sõnul muutub HIV epideemia nägu iga aastaga. Ta möönis, et algselt süstivate narkomaanide seas levinud viirus kandub ka teistele inimestele. Kui narkomaanide nakatumine langeb, siis sugulisel teel levik suureneb, ütles Kalikova.

„Arvatavasti ei ole enam ühtegi narkomaani, kes ei teaks, et süstlaid on võimalik vahetada,“ kõneles ta. „Näiliselt on olukord paranenud, aga Eesti jaoks on ka ligi 400 uut nakatunut aastas väga suur arv.“

HIV tungib ka tavalistesse peredesse, kus ka ontlik pereema on ohus, sest mehed toovad nakkuse peresse, aga peres keegi kondoomi ei kasuta, rääkis Kalikova.

Kalikova on arvamusel, et meie koolinoored on viimastel aastatel jäänud kõrvale massiivsest ennetustööst ja koolis on see teema praegu väga nõrk. Kalikova sõnul on koolilapsed pidevalt riski all, sest mõjuvad ka alkohol ja narkootikumid.

„HIViga on selline lugu, et kui me ei tea, ette ,mida me peame tegema, siis me oleme kaotanud,“ sõnas Kalikova. Ennustada on tema sõnul võimalik sellepärast, et Eesti astus epideemiasse kümmekond aasta hiljem kui teised riigid ja teiste pealt on lihtsalt võimalik vaadata.