Kui selgus koalitsiooni plaan töötajatele järgmisest aastast nende hüvitiste maksmine lõpetada, lausus vastava eelnõu üks autoreid, Kalle Jents, et võiks kaaluda ka riigikogu liikmetele töölt vabatahtlikul lahkumisel makstava kolme kuu palga suuruse hüvitise kaotamist.

Nüüd selgitas Jents aga, et selleks ei õnnestunud vajalikku kokkulepet saavutada. Riigikogu liikmete lahkumishüvitiste osas avaldasid õiguskomisjoni liikmed tema sõnul arvamust, et praeguse korra muutmine ei ole hea tava kohaselt ühe komisjoni küsimus, vaid eeldab fraktsioonideülest kokkulepet, seda kokkulepet aga selle eelnõu menetlemise käigus ei sündinud.

Niisiis, vähemalt üks riigikogu fraktsioon oli selle vastu, et kaotada isegi väga harva kasutatav riigikogu liikme hüvitis, sellal kui tööinimeste puhul kaotati silmagi pilgutamata ära põhimõtteliselt samasugune, aga rahaliselt palju tagasihoidlikum soodustus. Milline fraktsioon oli selle vastu?

Sotsiaaldemokraadist õiguskomisjoni liige Neeme Suur kommenteeris, et Kalle Jents tegi tõesti ettepaneku riigikogu liikme lahkumishüvitise kaotamiseks vabatahtliku ametist lahkumise korral, arvestades just vastuvõetud töölepinguseaduse muutmise konteksti.

"Paraku ei ole vastavasisulist arutelu fraktsioonide vahel toimunud, õigemini, seda ei ole algatatud. Õiguskomisjonis puudutati teemat vaid põgusalt, hääletamist ei toimunud ja seisukohti vastu ei võetud," teatas Suur. Sotsiaaldemokraadid peavad tema sõnul aga küsimuse püstitust igati õigustatuks ning on igal juhul valmis sisuliseks koostööks.

Hüvitised kaotanud töölepingu seaduse eelnõu esimesel lugemisel pidas IRLi nimel kõne Margus Tsahkna, kes lausus, et IRLi fraktsiooni arvates peaks riigikogu ka üle vaatama riigikogu liikmetele praegu kehtiva vabatahtliku lahkumishüvitise õigustatuse.

Silmatorkav on aga Reformierakonna ja Keskerakonna vaikimine antud küsimuses. Erakonnad, mis muidu külvavad avalikkust üle oma mõtetega eri teemadel, pole selle nädala jooksul kuidagi suutnud vastata, mida nad ikka arvavad mõttest ära kaotada ka riigikogu liikmete vabatahtliku lahkumise hüvitis.