Kahekümne kahe aastase Pēteris Šahurovsi 23-aastane abikaasa Marina on Lätis, ning tema suhtes kehtib endiselt tõkendina allkiri elukohast mittelahkumise kohta. Prokuratuur ei ole veel otsustanud, kas teda tasub USA-le välja anda, teatab BNS.

Pēteris ja Marina peeti kinni rahvusvahelise küberkuritegevuse vastase operatsiooni käigus ligi aasta tagasi. Minnesota ringkonnakohus esitas neile süüdistuse arvutikelmuses ja vandenõus, samuti arvutite kahjustamises.

USA hinnangul teenindasid noored, tegutsedes Šahurovsi isa ettevõtte kattevarju all, servereid, mille abil levitati Ühendriikides arvutiviiruseid. Noorte petuskeem seisnes peamiselt selles, et ohvreid hirmutati teatega, et nende arvutis on viirus ja pakuti samas võimalust sisestada oma krediitkaardiandmed laadimaks alla programmi, mis pahavara kõrvaldaks.

Justiitsministeeriumi teatel põhjustas skeem kahju vähemalt kahe miljoni dollari suuruse summa ulatuses. Läti võimud sulgesid ühtlasi vähemalt viis pangakontot, mida kurjategijad kasutasid raha kättesaamiseks.

Küberkelme ähvardab Ühendriikides 20 kuni 30 aasta pikkune vangistus.

Mõnda aega tagasi sai Läti prokuratuur USA võimudelt ametliku palve kahtlusaluste väljaandmise kohta, milles paluti seda ka neile endile tutvustada.

“Mõlemad isikud kutsuti välja prokuratuuri, et tutvustada neile väljaandmise avaldust. Ent ilmus vaid üks isik. Andmed teise kohta on paigutatud rahvusvahelise tagaotsimise süsteemi, kuna see isik ei asu enam Lätis,” kinnitas Läti prokuratuuri esindaja.

Šahurovsi tagaotsimisega hakkavad tegelema USA õiguskaitseorganid. Kuna tema abikaasa ei hoidu kõrvale koostööst uurimisega, ei ole tema tõkendit kavas muuta.

Läti prokuratuuri esindaja sõnul kontroll jätkub, USA-st on küsitud täiendavaid andmeid, et langetada otsus Marina väljaandmise kohta. Juhul, kui prokuratuur otsustab ta USA võimudele välja anda, võib naine selle otsuse ülemkohtus vaidlustada.