"Õppuse põhieesmärk oli harjutada metsatulekahjudel sündmuskoha staabitöö- ja logistiliste tegevuse käivitamist ning töökorraldust ja toimepidevuse tagamist kogu sündmuse kestel. Lisaks saime õppuselt palju kogemusi ja vajalikku informatsiooni metsa- ja maastikutulekahju hädaolukorra lahendamise plaani täiendamiseks ning muutmiseks," sõnas Marek Martinson valmisoleku büroo pealik ja välisõppuse juht.

Õppuse legendi kohaselt avastas 9.mail varahommikul kella 8 paiku Varudi turbaraba valvetöötaja maastikutulekahju, mis oli levinud suurele maa-alale. Töötaja helistas häirekeskusele, teavitab olukorrast ning annab teejuhise. Ida päästekeskus reageerib sündmusele. Kohale jõudes selgub, et tulekahju on levinud ca 50 ha turbaväljale ja kahele kännuvaalule. Operatiivkorrapidaja informeerib häirekeskust tekkinud olukorrast ja alustab sündmuse lahendamist.

Kahepäevalise õppuse esimesel päeval oli peamine tähelepanu koondatud staabi koosseisu kogunemisele ja töö käivitamisele , koostööpartnerite kaasamisele, baaslaagri püstitamisele ja operatsioonide käivitamisele. Teisel õppusepäeval oli pearõhk vabatahtlike kaasamisel ja registreerimisel ning nende töösse rakendamisel . Samuti tutvustati päästevõimekust- ,- tehnikat ja – varustust .

Õppuse puhul oli tegemist päästeameti Ida-päästekeskuse, politsei- ja piirivalveameti Ida prefektuuri, riigimetsa majandamise keskuse , Viru-Nigula vallavalitsuse, keskkonnaameti Viru regiooni, keskkonnainspektsiooni Ida regiooni, kirde kaitseringkonna, kaitseliidu, häirekeskuse ja OÜ Rakvere Põllumajandustehnika Varudi turbamaardla esindajate ühise õppimise õppusega.