Noormeestega koos kohtu all olnud Elina (16) ja Jevgenia (17) tunnistas kohus süüdi mõrvale kaasaaitamises ja mõistis Elinale karistuseks 6 kuud reaalset vangistust ja 4 aastat 6 kuud tingimisi vangistust 5-aastase katseajaga ning Jevgeniale 4 kuud reaalset vangistust ja 2 aastat ja 8 kuud tingimisi vangistust 3-aastase katseajaga.

Süüdimõistetutelt, alaealiste puhul nende vanematelt, mõistis kohus välja kannatanu tsiviilhagi solidaarselt 3462,10 eurot.

Süüdimõistetutelt mõisteti riigi tuludesse sundraha, õigusabikulud ja ekspertiiside tasud.

Kohtunik: Nikulin oli algataja, Sokolov täideviija

Kohtunik Külli Iisopi sõnul arvestas kohus karistuse määramisel end mõrvas süüdi tunnistanud Nikolai Sokolovi rolli kuriteos ning leidis, et kuigi Sokolovi noahoobid tapsid Kesküla, ei olnud noormees siiski teo põhiinitsiaator.

Peamiseks kuriteo algatajaks pidas kohus hoopis Edgar Nikulinit, kes oli röövimise idee tekitaja. Kohus leidis, et justnimelt Nikulin käis välja idee röövida Keskülalt raha jõuga ja kui vaja, siis isegi elu hinnaga. Tema oli kohtu hinnangul ka see, kes endist korvpallurit esimesena selja tagant ründas.

Samuti leidis kohus, et noorukestel Elinal ja Jevgenial oli suur roll antud kuriteos, kuna tüdrukud aitasid meelitada Kesküla roimapaika ise samal ajal teades, et meest kavatsetakse röövida.

Prokurör Jüri Kasesalu jäi üldises plaanis kohtu tänase otsusega rahule. "Arvestades löögiriistasid ja nendega sooritatud arvu, siis ma tõesti leidsin, et tegemist on ettekavatsetud tapmisega," ütles Kasesalu.

Prokuröri sõnul on mõrva keskmine karistusmäär 14 aastat, seega võib mehe sõnul Sokolovile määratud 12 aastaga rahule jääda.

Samuti rääkis prokurör, et Elina ja Jevgenia osas andsid kriminaalhooldajad oma otsuse, et noortele neidudele määrataks karistuse alammäär ja see võiks kuuluda osaliselt ärakandmisele. "Nii arvas ka kohtunik," ütles Kasesalu.

Süüdistus

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas seoses Kert Kesküla mõrvaga süüdistuse neljale inimesele. 19-aastast Nikolaid ja 17-aastast Edgarit süüdistatakse mõrvas, täpsemalt teise inimese tapmises julmal viisil ja röövimise eesmärgil. Alaealisi Jevgeniat ning Elinat süüdistatakse mõrvale kaasaaitamises. Kõik neli süüdistatavat on varem kriminaalkorras karistamata.

1975. aastal sündinud Kert Kesküla noahaavade ja löömisjälgedega surnukeha leidis politsei mullu 28. septembri õhtul Tallinnas Lasnamäel asuvast metsatukast.

Politsei pidas Nikolai ja tollal 16-aastase nooruki kuriteos kahtlustatavana kinni neli päeva hiljem, 2. oktoobril, ning nad võeti kohtu loal vahi alla.

19-aastane Nikolai Sokolov on kohtus end osaliselt süüdi tunnistanud selles, et lõi Kesküla röövimise käigus noaga. Sokolovi kaassüüdistatav, 17-aastane Edgar tunnistas end mõrvas täielikult süüdi.

Prokurör Jüri Kasesalu nõudis eelnevalt korvpallur Kert Kesküla mõrvas süüdistatavatele Edgar Nikulinile karistuseks 10-aastast vanglakaristust, Nikolai Sokolovile 20-aastast vanglakaristust, alaealisele Elinale kuueaastast vanglakaristust ja tema sõbrannale Jevgeniale nelja-aastast vanglakaristust. Veel nõudis prokurör süüalustelt välja ka kohtukulude tasumist ja kannatanule hüvitise maksmist.