Nn vanad kommunistid on igal oma paraadil ikka mõne Stalini plakati kolikambrist üles leidnud, kuid nii suurt hulka portreid ja loosungeid ning isegi T-särke pole Moskvas mitu aastat olnud. Loosungite sisu oli pea üks - Stalin aitaks Venemaal Putini segadustest paraneda. "Oh generalissimus, kuidas me sind praegu küll vajaksime," ohkas üks loosungitest.

NATO vastu protestijad laususid oma aktsiooni selgituseks, et pole vaja midagi Venemaa piiri äärde sõjaväebaase vedada. Suurt tähelepanu pälvinud aktsiooni keskmes oli USA lipuga käisel kummimaskis tegelane, keda hoidis kirbul punapäine Vene sõdur. Kõrval lohistasid kaks poisse NATO sinist lippu mööda asfalti.

Iroonilisel kombel olid vasakjõudude marsile sattunud oma kolonniga ka ultraparempoolsed, kes karjusid loosungeid nagu "Olen venelane - olen kaine" ja "Venelased, edasi". Nende grupeering oli seda kummalisem, et marssi oli tulnud vaatama üsna arvestatav jõud punaste lipukestega lehvitavaid võõrtöölisi endise Nõukogude Liidu lõunavabariikidest. "See siis on Venemaa tulevik, kommunistid on muutunud õigeusklikuks ja natsionalistlikeks," irooniseeris vaatpilti üks Vene blogija.

Umbes 10 000 kommunisti ja teisi vasakmõtlejaid ühendanud meeleavaldus kulges alates Puškini väljakust Kremlini ja siis Ljubjankale. Kogu marssi ilmestasid mitmed turvaväravad ja väga tugev politseijõudude kohalolek. Korravalvurid jagasid aeg-ajalt marssijaid gruppideks ning ei lubanud neil liiga üksteisele lähedale sattuda. Samuti oli Tverskaja jagatud metallaedadega mitmeteks tsoonideks, mis külvas paksu pahandust, sest vale aia juurde sattunutel ei lubatud enam edasi liikuda.

Opositsioon, kes on viimastel päevadel teinud Moskvas sihituid jalutuskäike valgete lintidega, otsustas ürituselt ametlikult mitte osa võtta. Mõned valgete lintidega noored siiski tulid kohale, et tihedas politseispaleeris üsna segamatult liikuda. Viimastel päevadel on piisanud juba valge patsipaela olemasolust, et arreteeritud saada. Eile õhtul vahistati näiteks Boriss Nemtsov ja seltskonnailudus Ksenia Sobtsak.

9. mai aga oli peamiselt siiski punaste lippude püha. Veteranidele kingiti lilli ja poseeriti koos nendega piltide jaoks. "Millised me olime, kui noored me olime, kui õnnelikud, et sõda lõppes," ohkasid veteranid üksteise võidu.

Millest aga selline Stalini portreede rohkus? "No vaadake, mis Venemaal toimub! Stalini aja oli meil tugev Nõukogude liit, mida kõik kartsid. Praegu on vargad, sulid ja võltsijad," põrutasid vanakesed pea kooris.

Siiski oli 9. mai üritustest kõige suurem üllatus halb ilm. Ka täna hommikul tõusid õhku lennukid, et pilved pealinna kohalt ära ajada. Väidetavalt läks see aktsioon maksma kuni poolteist miljonit eurot. Kuid vihmapeletus ei toimunud, veteranid said kohati korraliku paduvihma kaela.