Nimelt kirjutasid Pomerants ja Jents aasta alguses valmis eelnõu, millega jäeti ära järgmisest aastast kehtima hakkama pidanud võimalus saada töötukassast hüvitisi ja poolte kokkuleppel või vabatahtlikult töölt lahkudes.

Eelnõu esimesel lugemisel kõneles IRLi fraktsiooni nimel sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna, kes tegi ettepaneku haavatavatele inimestele hüvitist järgmisest aastast siiski võimaldada. Haavatavateks nimetas ta neid, kes kasvatavad kodus kuni kolmeaastast last või kellel on peres rohkem kui kolm last, samuti üksikvanemad ja need, kelle peres on sügava puudega inimene, kelle eest on vaja hoolitseda. IRL tegi Tsahkna kõnest ka pressiteate.

Tsahkna sõnul oli tema kõne ettepanek õiguskomisjonile teostada vastav analüüs, kui palju läheks tema kompromissettepanek maksma ja millised oleksid selle mõjud. Selle kohta saatis ta ka õiguskomisjonile kirja.

"Idee on selles, et need isikud on tööturul nõrgemas positsioonis," selgitas Tsahkna. "Me peame kaitsma tööturu nõrgemaid osapooli," lausus Tsahkna.

Tema ettepanek oli kaitsta just neid inimesi, kes on seotud laste kasvatamisega. "Peame kõigi otsuste puhul analüüsima mõjusid kõige nõrgematele, lisaks peame rääkima mõjudest laste kasvatamisele," lausus Tsahkna. Kõik räägivad toetusest peredele, et lapsi sünniks, Tsahkna tegi oma sõnul nüüd ka sellest lähtuva konkreetse ettepaneku.

Tsahkna seisukohti arutati eelnevalt ka IRLi fraktsioonis ja ka fraktsioonis leiti, et neid mõjusid tuleb analüüsida.

Tõsiselt arutusele Tsahkna ettepanekuid aga ei võetud. Jentsi sõnul arutati Tsahkna ettepanekuid päevakorraväliselt mõnede õiguskomisjoni liikmetega. Kellega täpselt, ei soovinud ta kommenteerida.

Õiguskomisjoni aseesimees Kalle Laanet ei mäletanud, et seda oleks arutatud istungitel, kus ta kohal oli. Õiguskomisjoni sotsiaaldemokraadist liige Neeme Suur kinnitas samuti, et temaga pole seda mingil kujul arutatud. "Loodan väga, et tegemist ei olnud poliitilis-retoorilise avaldusega, millel tegelik sisu ja tulem puudub," teatas Suur.

Õiguskomisjoni esimees Pomerants lausus, et tema mõistagi oli arutelu juures, kuigi ka tema ei tahtnud lähemalt selgitada, kes ja mis kujul asja arutasid. Pomerants oli ka IRLi fraktsiooni istungil, kus samu Tsahkna ettepanekuid arutati.

"Tsahknale ei saa midagi ette heita. Tal oli idee, mida kaaluda, aga igas ideest ei saa asja," lausus Pomerants.

Kes iganes siis peale Pomerantsi ja Jentsi sellel arutelul osalesid, tulemuseks oli, et Tsahkna ettepanekuid ei võetud arvesse ja ka haavatavatele inimestele jäävad järgmisest aastast hüvitised ära.

Jentsi sõnul jõuti arutelu käigus seisukohale, et vabatahtlikult töölt lahkumise eest töötuskindlustushüvitise maksmine saab olla ikka kas kõigile või mitte kellelegi ning eriregulatsiooni teatud konkreetsetele isikugruppidele on väga raske mõistetavalt põhjendada. Pomerants lisas omalt poolt, et sooviks oli vältida töötuskindlustuse süsteemi lahustumist, et töötuskindlustusega ei hakataks muid probleeme lahendama.

Tsahkna omalt poolt jäi endale kindlaks. "Selle kõne ma pidasin ja ma ei võta sellest sõnagi tagasi."