Naturaliseerunud USA kodanikku Fikret kahtlustatakse suurte rahasummade ülekandmises, eirates USA-s kehtivaid aruandmisnõudeid, vahendab The Local.

Fikre ootab praegu Rootsis otsust poliitilise varjupaiga andmise kohta. Enne seda viibis ta vangistuses Araabia Ühendemiraatides, kus teda tema enese väitel USA valitsuse agentide nõudmisel 106 päeva piinati.

USA valitsus süüdistab Fikret, tema venda ja veel üht meest katses varjata riigi eest oma osalust kokku 75 000 dollari ülekandmises. USA usub, et Fikre tegi mitmeid alla 10 000 euro suurusi ülekandeid, et ei peaks nende kohta föderaalvalitsusele aru andma.

Aprilli keskel väitis Fikre avalikult, et teda piinati ebaseaduslikult ja vangistati Araabia Ühendemiraatides FBI korraldusel. Fikre väidab, et teda peksti vastu jalataldu, löödi käte ja jalgadega ning pritsiti tuletõrjevoolikust.

„Need ei olnud tegelikud FBI agendid, kes teda piinasid, need olid lepingulised eratöötajad,“ ütles Fikre Rootsi advokaat Hans Bredberg ja lisas, et vangla, kus tema klienti kinni hoiti, asus mõnesaja meetri kaugusel USA saatkonnast.

Pärast vabastamist septembris tuli Fikre Rootsi, sest seal elavad mõned tema kauged sugulased Eritreast.

Alates sellest ajast on Fikre Rootsis viibinud, oodates oma asüülitaotluse menetlemist. Bredbergi sõnul on see aega võtnud rohkem kui tavaliselt.