“Meie seltsi liige märkas pooleldi maa peal olevat luustikku kaevikute alal metsas. Väljakaevamisel selgus, et tegu on punaväelasega, kes oli maetud koos ordenitega. Aumärke nähes tekkis kohe lootus, et nende järgi on võimalik mees tuvastada,” rääkis Saaremaa muinsuskaitse seltsi esimees Tõnu Veldre. Muinsuskaitsjate hinnangul oli tegu tõeliselt vapra mehega. Lisaks kaardiväemärgile oli tal kaks medalit Vapruse Eest, üks medal Leningradi kaitsmise eest ja Punatähe orden, kirjutab Saarte Hääl.

Punaväelane oli ilmselt lahingus mattunud mürsulehtrisse. Säilmete järgi tehti kindlaks, et mees lamas kõhuli, näoga Kuressaare poole.
Tõnu Veldre teavitas leiust Eesti kaitseministeeriumi, kust omakorda edastati informatsioon välisministeeriumile. Sealt edastati teave Vene saatkonnale.

“Pärast ametlikku osa saabus pikk vaikus. Asja kiirendamiseks pöördusime samasuguste entusiastide poole, kelle emakeel on vene keel. Nemad võtsid ühendust Venemaal elavate kolleegide-sõpradega. Kahjuks olid Venemaa arhiivid õnnetul kombel pool aastat suletud,” rääkis Veldre.

Kuu aega tagasi sai muinsuskaitse selts Venemaalt vastuse, et tegu on Sõrve lahinguis hukkunud kaardiväe vanema Afanassi Petrovitš Linkoviga 64. kaardiväepolgust. Arhiivi andmeil hukkus sõdur 22. novembril 1944. aastal.

“Kui selle aasta oktoobriks pole keegi omastest välja ilmunud, siis matame säilmed Vananõmme kalmistule,” ütles Tõnu Veldre.