"Arvan et meil on palju häid kandidaate, aga alustama peaks ikka sellest, kes on nõus ja valmis kaitseministri positsiooni võtma," ütles Pakosta Delfile.

Pakosta sõnul oleks võimalikeks kaitseministri kandidaatideks näiteks erakonna juht Urmas Reinsalu, riigikogulane Marko Mihkelson tugeva analüütikuna, Eerik Niiles-Kross kaitsepoliitika eksperdina, Kaia Iva ja Marko Pomerants tugevate administraatoritena ning Annely Akkermann tugeva ja karismaatilise juhina.

"Kõigil neil on tugevaid liidrikogemusi ning kui arvestada, et paljudel Eesti kaitseministritel puudub ajateenistuse läbimise kogemus, siis ma ei näe selle puudumist probleemina," selgitas Pakosta.

"Pigem on vaja ministriks rahva üldise kaitsetahte entusiasti ja südamega sõjaväelaste elutingimusi parandavat inimest, kes jätkaks selles osas Laari tööd."

IRLi eestseisuse liikmega nõustus ka riigikogulane Juku-Kalle Raid, kelle arvates "erakonna pink selle koha pealt väga lühike ei olegi".

"Iseenesest minule meeldib Ansipi idee Urmas Reinsalust," ütles Raid. "Seal on samas igasugused vangerdused muidugi võimalikud, näiteks Aaviksoo panna kaitseministriks, mis oleks aga minu arvates väga kahju, sest pean teda tugevaks haridusministriks," selgitas Raid.

Jaak Aaviksoo saamist kaitseministriks on pakkunud välja ka Tartu Ülikooli õppejõud Rein Toomla.

Kaitseminister Mart Laar esitas eile peaministrile avalduse kaitseministri ametist lahkumiseks. Täna koguneb IRL-i korraline eestseisus, kes arutab uue kaitseministri kandidaadi esitamist erakonna volikogule kinnitamiseks.