"Kuna kaitseministri koht kuulub IRLile, siis võib spekuleerida ka sellise variandi üle, et Aaviksoo pannakse tagasi kaitseministriks ja Lukas haridusministriks. Aaviksoo puhul on tegemist kindlasti väga kogenud juhiga. Reinsalul selles tähenduses on kogemused kõvasti väiksemad. Ta on olnud ikkagi parlamendipoliitik ja ammustel aegadel presidendi kantselei juht," analüüsis Toomla.

Samas arvab Toomla, et kui erakond eelistab põhjenduseks poliitilist aspekti, siis oleks parim valik uue kaitseministri kohale ikkagi Reinsalu.

"Tegemist on erakonna juhiga ja on loogiline, et sellise suure koalitsioonierakonna juht kuulub ka valitsusse. Lisaks kõigele ütles ka Ansip, et tema näeb Reinsalut mõeldava kandidaadina," ütles Toomla Delfile.

Toomla sõnul on ajaloost näiteid ka ennemgi olnud, kus partei juht ei kuulu valitsusse. "Samas on näide olemas sellest, kui Siim Kallas Brüsselisse läks, siis sai Ansip erakonna esimeheks ja sealt edasi üsna kiirest majandusministriks ning teatavasti siis peaministriks," rääkis Toomla.

Just peaministriks saamiseks on kaitseministri koht teatavasti heaks hüppelauaks ning sellega nõustus ka Toomla. "Igasugune ministrikoht on hea hüppelaud, see valmistab ette. Rahvas näeb inimest ja inimene ise tunnetab suurema vastutuse ära," selgitas politoloog. "Märgiline tähendus on kaitseministri puhul aga kindlasti suurem kui mõne teise, näiteks põllumajandusministri puhul," arvas Toomla.

Kaitseminister Mart Laar esitas eile peaministrile avalduse kaitseministri ametist lahkumiseks. Täna koguneb IRL-i korraline eestseisus, kes arutab uue kaitseministri kandidaadi esitamist erakonna volikogule kinnitamiseks.