USA mereväe eriüksus SEAL võttis kirjad kaasa pärast bin Ladeni tapmist Pakistanis 2011. aasta mais. Neljapäeval avaldati kokku 175 lehekülge 17 kirjast. Hiljem avaldatakse veel dokumente, teatab CNN.

USA ametnike sõnul on dokumendid kirjutatud ajavahemikul 2006. aasta september kuni 2011. aasta aprill ja need leiti viiest arvutist, kümnetelt kõvaketastelt ning enam kui sajalt mäluseadmelt.

Üldiselt öeldakse, et al-Qaida kõrgem juhtkond ei suuda otsustada, kuidas edasi liikuda. Millist taktikat kasutada? Kas on vaja paremat strateegiat? Ühest kirjast selgub, et bin Laden oli uuendamas kogu al-Qaida meediastrateegiat, eriti Araabia kevade tõttu. Ta tahtis alustada kampaaniat, mis oleks innustanud neid, kes pole veel üles tõusnud.

Juhina oli bin Laden ägedaloomuline ning teda vihastas, et terrorivõrgustikus, mille ta oli üles ehitanud, oli liiga palju kontrollimatuid alamorganisatsioone üle maailma.

Mehena paistab ta olevat olnud sama edev ja samasuguste maitsetute veidrustega nagu iga teine vananev võimur. Ta värvis oma hallinevaid juukseid, sõi Viagrat ja tegi halbu nalju oma paljude naiste kohta.

Samas muretses ta oma naiste ja poegade pärast. Kuid oli siis jällegi armukade ühe Jeemeni usujuhi peale, keda rahvas oli jumaldama hakanud.

2010. aasta suvel püüdis bin Laden meeleheitlikult al-Qaidasse uut energiat pumbata. Ta tunnistab, et rünnakud moslemiriikides on viga ja selle eest peaks vabandama. Bin Ladeni sõnul tuleks keskendude rohkem USA-le ja USA-ga seotud sihtmärkidele.

Bin Laden tahtis, et USA vastu korraldataks veel üks suur terrorirünnak ning tahtis tappa president Barack Obama ja kindral David Petraeuse, kui viimane oli rahvusvaheliste vägede juht Afganistanis. Bin Laden andis käsu al-Qaida rakukeste loomiseks Bagrami õhubaasis, et võtta sihikule Obama ja Petraeuse lennukid.

Asepresident Joe Bidenit ei luba bin Laden aga rünnata.

Kui Obama tapetaks ja Biden võtaks ameti Valges Majas üle, viiks see USA bin Ladeni sõnul kriisi.

Kui Petraeus tapetaks, muudaks see sõja käiku.

Bin Laden tahtis, et valitaks välja heade kommetega, ausad, julged ja saladust pidada oskavad al-Qaida liikmed, kes suudaksid tegutseda USA-s. Ta uskus, et rünnakud õhust töötavad endiselt hästi. Bin Laden kirjutas, et kümme venda, eelistatavalt Pärsia lahe riikidest, tuleb saata lennundust õppima, et nad suudaksid korraldada enesetapurünnakuid.

9/11 kümnendal aastapäeval keskendus bin Laden sellele, kuidas koostada täiuslikku sõnumit meediale. Selleks soovitas ta kasutada telekanalit Al Jazeera.

Ta tahtis läheneda USA meediale ja aidata kaasa dokumentaalfilmi tegemisele.

Bin Laden oli al-Qaidaga seotud teiste organisatsioonide tegevuse pärast Pakistanis, Jeemenis ja Somaalias nii mures, et 2010. aastal kavatses ta kogu al-Qaida „kaubamärgi“ ümber teha.

Al-Qaida tähendab araabia keeles „baas“ ja seda kasutati esimest korda Afganistanis 1980. aastatel Nõukogude vägede vastu võidelnute kohta. Al-Qaida liikmed kaalusid organisatsiooni ümbernimetamist üldisemaks Džihaadirühmituseks.