„Igal aastal toob majandus meie maale sisse kümneid tuhandeid inimesi, samas kui paljud hästi haritud šveitslased ei tööta,“ ütles Sommaruga teisipäeval Berni Parlamendi väljakul peetud kõnes, teatab The Local.

Minister kutsus tööandjaid üles tegema töötingimused naistele atraktiivsemaks, soodustades perekonnasõbralikke ümberkorraldusi ning pakkudes meestega võrdset palka, teatas ajaleht Tages Anzeiger.

Paljud kritiseerisid Sommaruga avaldust, mida peetakse taktikaliseks käiguks tema sotsiaaldemokraatliku partei taganemistee ettevalmistamiseks varasematelt immigratsiooni pooldavatelt seisukohtadelt.

„See on tähelepanu kõrvalejuhtimine valitsuse ebaõnnestunud migratsioonipoliitikalt,“ ütles immigratsioonivastase Šveitsi rahvapartei SVP esindaja Natalie Rickli.

„Sotsiaaldemokraatlikul parteil on probleem isikute liikumisega,“ kommenteeris majandusprofessor Reiner Eichenberger Tages Anzeigerile. „Aastaid on nad pidanud kontrollimatut immigratsiooni heaks asjaks, nüüd saavad nad aru, et valijad pole suurt hulka immigrante hästi vastu võtnud.“

Eichenberger kahtleb, kas suurem töötavate naiste hulk aeglustaks immigratsiooni tempot. Ta usub hoopis, et see tooks kaasa suurema majanduskasvu Šveitsis ja seeläbi vajaduse täita veelgi enam töökohti.

„Kui rohkem kohalikke naisi läheb tööle või võtab rohkem töökohustusi, toob see kaasa suuremad sissetulekud ning suurema nõudmise kaupade ja teenuste järele. See nõudmine omakorda loob uusi töökohti, mis täidetakse võõrtöölistega,“ seletas Eichenberger.

Naised moodustavad Šveitsis suurema osa tööjõust kui kuskil mujal Euroopas. Kümnest üle 15-aastasest Šveitsi naisest kuus töötab.

Šveitsis on ka suurim osalise tööajaga töötavate naiste hulk. Ligi 60 protsenti Šveitsi naistest töötab osalise tööajaga.

Neist umbes 200 000 peetakse alarakendatuks, mis tähendab, et nad teeksid rohkem tööd, kui olud seda lubaksid. Kolmandik neist tahaks töötada täistööajaga.