Tänavusel Kevadtormil, mis on järjekorras juba kümnes, osaleb üle nelja tuhande kaadrikaitseväelase, ajateenija, kaitseliitlase, reservväelase ja ametniku ning põhiraskus on Kirde kaitseringkonna üksustel. Õppusel osaleb kaitseringkonna staap ja selle sõjaaja üksused, sealhulgas jalaväepataljon, mille sõdurid lähevad pärast Kevadtormi reservi. Samuti formeeritakse õppuse ajaks reservväelastest koosnev jalaväepataljon ja veel väiksemaid allüksusi, muuhulgas ka viis Kaitseliidu kompaniid.

Kevadtorm 2012 on jagatud kolme etappi: ümberpaiknemine, koostegevusõpe ja lahinguülesannete täitmine.

Ümberpaiknemine algas täna varahommikul, kui kaitseväe kolonnid alustasid Paldiskist, Tallinnast ja Võrust õppusealale liikumist. Kaitseväe sõidukid suunduvad alale mööda Paldiski-Tallinna maanteed, Tallinna ringteed, Narva maanteed, Tapa-Loobu maanteed, Rakvere-Mustvee maanteed, Võru-Tartu maanteed ja Pärnu-Rakvere maanteed. Kaitseväe sõidukite kolonni liikumiskiirus maanteel on kuni 70 kilomeetrit tunnis ja sõidukite pikivahed on 100 meetrit.

Koostegevusõpe algab 9. mail ja selle kestel harjutavad kaitseringkonna üksused erinevaid lahinguliike, nagu viivitus, kaitse ja rünnak, ning saavutavad koostöövõime. Lahinguülesannete täitmine ja hindamine algab 12. mail, kui õppusel osalevad üksused rakendavad eelnevalt omandatud koostöö- ja lahingukogemusi erinevates reaalsele sõjaolukorrale võimalikult lähedastes oludes.

Vastutegevust teeb õppusel peamiselt Scoutspataljon, millele on allutatud ka Läti kaitseväe jalaväekompanii ja Leedu kaitseväe luurerühm.

Õppuse tegevus on 3.-11. maini Vinni, Väike-Maarja, Tapa ja Laekvere valdades, seejärel laieneb ka Jõhvi, Illuka, Mäetaguse, Kohtla, Toila, Maidla, Sonda, Sõmeru ja Rägavere valdade territooriumile. Kevadtorm 2012 lõpeb 19. mail lõpurivistusega.