Ühendriikides tegutseva organisatsiooni teatel ütlesid neile "usaldusväärsed allikad", et Pekingi võimud ähvardasid pimeda juristi sugulasi. Varem päeval rääkisid aga USA ametnikud, et Peking lubas Cheni viia turvalisse paika ning kohelda teda ja tema perekonda "inimlikult", vahendab BNS.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland eitas teateid otseste ähvarduste kohta, kuid märkis, et Hiina ametnikud lubasid Cheni perekonna saata tagasi kodukohta riigi idaosas Shandongi provintsis, kus nad on pidanud taluma pidevat tagakiusamist - seda juhul, kui Chen jääb kauemaks USA saatkonda.

"Cheni otsus lahkuda USA saatkonnast leidis aset vastumeelselt, sest Hiina valitsus ähvardas tõsiselt tema lähimat perekonda, kui Chen keeldub vastu võtmast Hiina valitsuse pakkumist," kirjutas China Aid avalduses ja väljendas sügavat muret, kui teated Chenile peale surutud tingimustest saatkonnast lahkumiseks vastavad tõele.

Teise hiina teisitimõtleja Hu Jia abikaasa Zeng Jinyan, kes kohtus Cheniga pärast koduarestist põgenemist, edastas Cheni abikaasa sõnu, mille kohaselt ei tahtnud Chen saatkonnast lahkuda.

Chen, kes vihastas ametivõime paljastustega valitsuse "ühe lapse" poliitika raames sunniviisiliste abortide ja steriliseerimiste korraldamise kohta, ütles videopöördumises peaminister Wen Jiabaole pärast koduarestist põgenemist, et kohalikud ametnikud on teda ja ta abikaasat ning väikesi lapsi pidevalt väärkohelnud.

USA välisminister Hillary Clinton, kellel oli Cheni vabanemisega seoses täita tähtsaim vahendaja roll kõnelustes Hiina võimudega, ütles, et Ühendriigid seisavad kindlalt 40-aastase aktivisti selja taga.

Clintoni sõnul jõudis Chen Hiina valitsusega arusaamadele oma tuleviku suhtes, mille hulgas on ka lubadus võimaldada talle kõrgema hariduse omandamist turvalises keskkonnas.

"Antud lubaduste realiseerumine on järgmine tähtis ülesanne," ütles Clinton avalduses. "USA valitsus ja ameeriklased lubavad jääda seotuks härra Cheni ja tema perekonnaga lähipäevil, - kuudel ja -aastatel."

Kuid samas ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Liu Weimin vastuseks ajakirjaniku küsimusele Clintoni avalduse kohta, et USA peaks "lõpetama avalikkuse eksitamise ja igasuguste ettekäänete toomise, millega lükata endalt vastutust ja peita enda patustamisi".

Liu lisas, et Ühendriigid ei peaks sekkuma Hiina siseasjadesse ning kutsus "võtma tarvitusele vastavaid meetmeid taolise vahejuhtumi ennetamiseks".

Chen helistas päeval pärast lahkumist saatkonnast ka Clintonile ja tänas teda abi eest.

"Pärast hiina keeles lausumist, kui tänulik ta on, et (Clinton) on teda varemgi maininud ja toetab teda, lisas ta vigases inglise keeles "ma tahan teid suudelda"," ütles tundmatuks jääda soovinud kõrge USA ametnik ajakirjanikele.

USA ametnikud kinnitasid, et Chen ei tahtnud kordagi lahkuda riigist ega taotlenud USA-lt varjupaika. Selle asemel väljendas ta soovi elada ja töötada Hiinas koos oma perekonnaga.

Cheni läbirääkimistega seotud USA kodanikust sõber ütles ajakirjanikele, et dissident nõustus saatkonnast lahkuma alles pärast seda, kui sai kinnituse, mille kohaselt toetab Ühendriikide president Barack Obama avalikult Pekingi võimudega sõlmitud lepet.

"Olen kindel, et Obama saab valimiskampaania valguses peagi võimaluse see seisukoht võtta," ütles välissuhete nõukogu esindaja Jerome Cohen ajakirjanikele.

Juhul, kui peaksid saabuma teated repressioonidest Cheni või ta perekonna vastu, võib see USA valitsusele tähendada tugevat poliitilist peavalu. Obama administratsioonile on avaldatud siseriiklikult suurt survet näidata üles jätkuvat pühendumust toetada inimõiguste tagamist Hiinas.

Cheni juhtum ähvardas varjutada täielikult maailma suurimate majanduste liidrite kohtumist, millel arutati tähtsamaid maailmasündmusi Põhja-Korea raketikatsest Süüria kodusõjani.

Vaatamata kolmapäevasele kokkuleppele, nõudis Peking, et Ühendriigid vabandaksid "nende asjadesse sekkumise" eest.

USA ametnik lisas, et taoline intsident ei kordu, ent ta keeldus kommenteerimast Hiina nõudmist vabandada.

Cheni juhtumi eel lootis Washington näidata tõestusi väikestest edasiminekutest suhetes Hiinaga.