Venemaa tõusis sel aastal iga-aastases ajakirjandusvabaduse tabelis 173. kohalt 172. kohale. Venemaa tulemus on võrdne Aserbaidžaani ja Zimbabwega, teatab RIA Novosti.

„Ma arvan, et sellel edetabelil pole tegelikkusega midagi ühist. Kuigi olukord on siin keeruline ja me teame seda hästi, on see kaugel sellest, mida edetabel näitab,“ ütles Venemaa meedialiidu MedijaSojuzi asepresident Jelena Zelinskaja.

MedijaSojuz palus Freedom House'il avaldada oma meetodid ja kriteeriumid.

„Me saime viisaka vastuse, mis ei sisaldanud seletust... Nii et on ebaselge, kuidas meie koht äkki tõusis,“ ütles Zelinskaja. „Ma pean seda lihtsalt nende arvamuseks, mis ei põhine mingil teaduslikul meetodil.“

Freedom House'i raportis on öeldud, et Venemaa tõusis praegusele positsioonile peamiselt tänu inteneti, sotsiaalmeedia ja satelliittelevisiooni tarbimise tõusule, mis levitasid informatsiooni detsembrikuiste parlamendivalimiste ja neile järgnenud meeleavalduste ajal.

Venemaa ajakirjanike liidu esimees Vsevolod Bogdanov ütles, et ei omistaks raportile liiga palju tähtsust, kuid tunnistas, et olukord Vene meedias on ideaalsest kaugel.

„Ma arvan, et üldine olukord on keeruline, sest tänapäevane ajakirjandus keskendub uudistele, igasuguses – elektroonilises ja trükimeedias – aga meil ei ole publitsistikat, mis kõnetaks inimeste südameid,“ ütles Bogdanov.