Hispaania suurimad päevalehed El País ja El Mundo kavandavad teadaolevalt massilisi koondamisi. El Mundo koondab 195 ajakirjanikku ehk kolmandiku personalist ning El Paísist koondatavate inimeste arv arvatakse olevat samas suurusjärgus, teatab AFP.

Vasakpoolne ajaleht Público koondas veebruaris 160 töötajat, lõpetas paberlehe väljaandmise ja ilmub nüüd ainult internetis.

„See on kõige tõsisem olukord Hispaania ajakirjanduse ajaloos. Viimase kvartali arvud on murettekitavad ja tulevik paistab tume,“ ütles Hispaania ajakirjanike liidu esimees Elsa González.

„Meediaväljaanded teevad sama tööd väiksema töötajaskonnaga ja järele jäänud töötajate palku on kärbitud. Töötajad on üha suurema surve all,“ ütles meediat jälgiva veebilehe prnoticias.com peatoimetaja Fernando Cano.

Cano sõnul on kärped kahjustanud uudiste edastamise kvaliteeti ja González nentis, et ajakirjanikel ei ole enam aega informatsiooni kontrollida ega süveneda uudiste taustadesse.

Meediakriisi põhjus on reklaamitulude järsk langus. Cano sõnul on ajalehtede reklaamitulud langenud 22 protsenti, televisiooni omad 17 protsenti ja raadio omad 11 protsenti.

Teiselt poolt juhtis Cano tähelepanu sellele, et Hispaania meediamaailmas on veel, kust kärpida.

„Hispaanias on nagu ehituses kõik ülisuur. Lisaks sellele, et meil on palju ajalehti, on igas provintsis kolm kohalikku lehte, mis on erandlik. See ei ole lihtsalt võimalik. Kogu sektor vajab selgelt ümberkorraldamist. Nii ei saa jätkata,“ ütles Cano.