Koalitsioonilepingus on nimelt kirjas sotsiaalmaksulae kehtestamine üle 4000 euro suurustele kuupalkadele alates 2014. aastast. See tähendab, et üle 4000 euro kuus teenivad inimesed ei maksaks enam sotsiaalmaksu pensionikindlustuseks minevat osa, vaid ainult sotsiaalmaksu ravikindlustuseks minevat osa, mis on 13 protsenti brutopalgast.

Kui Delfi sellest eelnõust märtsi alguses kirjutas, oli eelnõu kirjutamine algusfaasis. Mõned nädalad hiljem teatas rahandusminister Jürgen Ligi, et "eelnõu ei ole aktiivse menetlemise seisus ja eelarvelised võimalused ei ole selle jaoks praegu piisavad."

Ent hoolimata ministri väitest, et sotsiaalmaksulae jaoks raha pole, püsib sama punkt endiselt valitsuse tegevuskavas ning ka selle kehtimahakkamise ajaks on endiselt 2014. aasta.

Valitsus nimelt uuendas hiljuti oma tegevusprogrammi ning kohendas seal mõningaid punkte. Sotsiaalmaksulae puhul lükati lihtsalt eelnõu ettevalmistamine edasi. Kui enne pidi see eelnõu ettevalmistamine toimuma selle aasta teises kvartalis ehk praegu, siis nüüd on see edasi lükatud järgmise aasta teise kvartalisse, sotsiaalmaksulae sisu ja kehtimahakkamise aeg on endiselt samaks jäänud.

Rahandusministeerium ei olnud sotsiaalmaksulae eelnõu kirjutamise edasilükkamist kommenteerides kuigi jutukas. Küsimusele, kas eelnõu valmib ja saadetakse riigikogusse 2013. II kvartalis, vastas ministeeriumi pressiesindaja Mailin Aasmäe järgnevalt: "Meie versioon valitsuse tegevusprogrammist näitab sama numbrit ja meil ei ole praegu midagi lisada."