Ukraina korraldab koos Poolaga jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri, mille avalöök peaks toimuma 8. juunil. Saksamaa parlamendi Bundestagi spordikomitee liige, liidukantsler Angela Merkeli kristlik-demokraatliku liidu (CDU) Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalse liidu (CSU) esindaja Stephan Mayer ütles ajalehele Bild: „Mitte ükski liiduvalitsuse liige ei tohiks EM-ist pealtvaatajana osa võtta.“ Ukraina on Mayeri sõnul oma käitumisega Tõmošenko juhtumi puhul oma usaldusväärsuse kaotanud. „Kui Kiiev järele ei anna, on EM Ukraina jaoks läbikukkumine,“ ütles Mayer väljaande Focus vahendusel.

Hesseni liidumaa peaminister Volker Bouffier ütles, et toetab liiduvalitsust selles mõttes, et Tõmošenko saaks asjakohast arstiabi, kõige parem kui Saksamaal. Boikotti ei pea ta aga mõistlikuks, sest spordiga ei ole võimalik lahendada seda, mida riikidevahelistes suhetes lahendada ei suudeta. Poliitilise vastutajana võib jätta Ukrainasse sõitmata ja nii tehes teeselda, et probleemi ei ole, leiab Bouffier.

Saksamaa keskkonnaminister Norbert Röttgen (CDU) võttis pühapäeval esimese valitsuse liikmena avalikult sõna boikoti poolt. „Tingimata tuleb vältida seda, et Ukraina režiim ei kasutaks EM-i oma diktatuuri reklaamimiseks,“ ütles Röttgen. „Sellepärast leian ma, et ministrite ja (liidumaade) peaministrite külaskäigud EM-ile ei tule praeguse seisuga kõne alla.“

CDU koalitsioonipartneri vabade demokraatide esindaja Gudrun Kopp peab isegi sportlikku boikotti mõeldavaks, et Ukraina režiimile seisukoht selgeks teha. Koppi arvates tuleks kõik mängud Poolas või Poolas ja mõnes teises riigis mängida. „Selleks on veel aega,“ ütles Kopp Bielefeldis ilmuvale ajalehele Westfalenblatt.

Ka Saksamaa välisminister Guido Westerwelle (vabad demokraadid) on Tõmošenko kohtlemisest šokeeritud. Kõikide õiguslike ja moraalsete kohustuste vastastelt ei anta Tõmošenkole korralikku arstiabi, ütles Westerwelle Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungile.

Liidukantsler Angela Merkel kaalub EM-i poliitilist boikotti. Kui Tõmošenkot 8. juuniks ei vabastata, tahab Merkel anda oma ministritele käsu Ukrainasse mitte sõita, teatab Hamburger Abendblatt.

Ainukese erandina võib spordi eest vastutav siseminister Hans-Peter Friedrich sõita Harkivisse vaatama mängu Saksamaa ja Hollandi vahel. Tingimuseks on see, et Friedrichil lubataks kohtuda Harkivis vangis hoitava Tõmošenkoga.