"Kui lasteasutus taotleb rühmas laste arvu suurendamist, siis peab ta eelnevalt olema teinud kindlaks selleks vajalike tingimuste olemasolu. Vajadusel on rühmadesse paigaldatud lisaks kappe või nagisid, voodeid ja muud vajalikku inventari," ütles Jürisaar Delfile.

Lasteasutused esitavad haridusametile taotluse laste arvu suurendamiseks rühmas eranditult hoolekoguga kooskõlastatult.

Ta lisas, et Tallinna munitsipaallasteasutused on laste arvu rühmades suurendanud eelkõige seetõttu, et tegelik kohakasutus on sõimerühmades keskmiselt 52 protsenti ja lasteaiarühmades 65 protsenti. "Ebaefektiivne kohakasutus on võimaldanud luua lisaks osaajalisi kohti, mida on Tallinnas edukalt rakendatud juba 2006. aastast."

Kõiki lapsi pole pea kunagi kohal

Tallinna haridusameti poole on pöördutud laste arvu, voodite olemasolu ja rühma õpetajate töö korralduse küsimustega. Haridusamet on nende pöördumiste korral lasteasutuste juhtidega probleeme arutanud ning koostöös on lahendused leitud.

Jürisaar rõhutas, et lasteasutused saavad rühmasid suurendada vaid vajalike tingimuste olemasolul ning sellist päeva, mil kõik nimekirjas olevad lapsed kohal on, esineb haruharva või üldse mitte.

Üheks võimaluseks õpikeskkonda rikastada on näiteks õuesõpe – lähtuvalt uuest alushariduse riiklikust õppekavast on õppeprotsess senisest enam lasteaia ruumidest välja viidud. Õpetajate loov lähenemine õppeprotsessile ja -keskkonna valimisele tagab lapse sotsiaalse arenemise ja hea ettevalmistuse kooliks ka suurendatud rühmade korral.

Kõik soovijad saavad voodis magada

Sotsiaalministri määrus "Tervisekaitsenõuded koolieelses lasteasutuses tervise edendamisele ja päevakavale" sätestab, et päevakava kohaselt võimaldatakse 1—3 aasta vanusele lapsele vähemalt üks kord päevane uneaeg. Vanematele lastele peab olema tagatud päevas vähemalt üks tund puhkeaega valikuvõimalusega une ja muu vaikse tegevuse vahel. Seega ei pea kõik lapsed päeval magama, vaid magavad need, kes und vajavad, ärkvelolevatele lastele pakuvad õpetajad sel ajal rahulikke tegevusi. Haridusametil ei ole andmeid, et mõni laps ei saa lasteaias voodikoha puudumise tõttu magama minna.

2011/2012. õppeaastal käib Tallinna munitsipaallasteaedades 21 977 last. Viie viimase aasta jooksul on juurde loodud üle 3700 lasteaiakoha, aasta lõpuks lisandub uute rühmade loomisega veel mitusada kohta.

IRLi fraktsiooni kuuluv riigikogulane Liisa Pakosta kirjutas oma ajaveebis, et kui lapse arenguks vajalikud tingimused on olemas, võib lasteaiarühmi seaduse järgi suurendada, kuid tegelikkuses kurdavad vanemad ja kasvatajad, et lastele ei jätku voodeid, kasvatajad ei jõua lastega tegeleda ning lapsed jäävad sagedamini haigeks. Hariduslikke ja täpsustatud personalinõudeid aga ei olegi, väidab Pakosta.

Jürisaar sõnas, et väide, nagu poleks lasteaiaõpetajatele hariduslikke ja täpsustatud personalinõudeid, ei ole õige. "Need on kehtestatud haridusministri määrusega Pedagoogide kvalifikatsiooninõuded."