Kunstiakadeemia ehituse teemat kommenteerides rääkis valitsusjuht Vikerraadio saates „Reporteritund“, et nii akadeemia juhtkond kui haridus- ja teadusministeerium on jõudnud arusaamisele, et selles finantsperioodis ei ole võimalik enam vahendeid uue hoone ehituseks ära kasutada.

Ansipi sõnul ei saa riskida sellega, et 187 miljonit krooni, mis Eestile eraldatud on, jääks kasutamata ja sellepärast tuleks akadeemia ehitada järgmisest eelarveperioodist laekuva rahaga.
Tema sõnul tähendab see ehituse edasilükkumist maksimaalselt aasta võrra.

Peaminister ütles, et kunstiakadeemia tuleb ehitada sinna, kuhu ta on kavandatud ja kus oli mahalammutatud hoone.

ERM tuleb valmis ehitada

Valitsusjuht kinnitas, et koalitsioon on lubanud valmis ehitada ka ERMi, kuid tunnistas samas, et praegu seda valmis ehitada ei jõua. „Vahendite skeemis me nägime ette 500 miljoni krooni osas EL vahendeid, kuna aga Euroopa Komisjon leidis, et see ei ole turismiobjekt, siis neid vahendid kasutada ei saa,“ kõneles ta ja lisas, et ERM on ka oluline teadus- ja kultuuri- ja haridusasutus.

Ansipi sõnul ehitatakse ERM kultuurkapitali rahadest. Kultuurkapitalil on ette nähtud 25 protsenti investeeringutest kolme objekti peale kasutamiseks. Need on Kumu, ERM ja EMTA. Kuna Kumu on juba valmis, siis jäävadki kultuurkapitali rahad ERMi ja EMTA jaoks.

ERR maja üle otsustab ringhäälingunõukogu

„ERR maja on ERR oma idee ja kui seda esitleti, siis valitsuselt ei tahtud lisafinantseeringut, vaid tasuta maad,“ meenutas Ansip. „ERR ise otsustab, kas ehitada maja või maksta töötajatele palka.“

Valitsusjuhi sõnul on see ringhäälingunõukogu pädevuses, kuidas eelarvelisi vahendeid kasutada.

„Valistus on oma toetava panuse andnud ja maa eraldanud,“ kordas Ansip. „Idee alguses lubati hakkama saada oma eelarve piires, riigilt taheti ainult krunti, mis ka eraldati.“