„Uskugem, et meie kohtud on langetanud õiglased otsused,“ lausus peaminister Andrus Ansip Vikerraadio saates „Reporteritund“.

Saatejuht märkis, et praeguseks on õigeksmõistetutele makstud rohkem kompensatsiooni, kui vandaalitsejad on neilt välja mõistetud kahjusid korvanud.

Peaminister ei tahtnud kohut kritiseerida ja raputas tuhka pähe valitsusest sõltuvatele organisatsioonidele. „Ju ei olnud sooritatud kuriteod piisaval määral tõeandatud,“ lausus ta.

Ansip tuletas meelde, et pronksiööde ajal hoiatas ta noori inimesi, et ei maksa tänavale märatsema tulles rikkuda oma elu, sest selle eest võidakse määrata viie aasta pikkune karistus. „Tähelepanu juhtimine karistuse rangusele, oli igati õigeaegne,“ leidis valitsusjuht täna. Karistuste määramine ei ole aga peaministri pädevuses.

Pronkssõdur vastandas

Pronkssõdur oli see, mis mitte ei liitnud meie elanikke, vaid vastandas,“ ütles Ansip. Tema sõnul kestsid pinged kaks aastat enne kui pronkssõdur viidi kalmistule, kus valitsusjuhi hinnangul on kuju õige koht.

Venekeelsetes koolides eestikeelsele õppele üleminek sai alguse 2007. aastal ja otsus selleks tehti 2006. aastal. Tema sõnul peavad täna ka venekeelt emakeelena kõnelevad inimesed eesti keele oskust oluliseks.

„See (eestikeels) on üks tõsine meede, millega oleks pidanud alustatama juba ammu-ammu, kuid paraku alustati alles pärast pronksööd,“ ütles valitsusjuht.

2008. aasta jaanuaris algas Harju maakohtus istung pronksiööde korraldamises süüdistatud Mark Sirõki, Maksim Reva, Dimitri Klenski ja Dmitri Linteri üle.

Kohtuskäik lõppes kõigi nelja jaoks õigeksmõistmisega, kui riigikohus keeldus 2009. aasta juulis riigiprokuratuuri edasikaebust menetlusse võtmast.