Nimelt mõisteti teatavasti Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse endine direktor Mati Songisepp tänavu 4. aprilli süüdi aastail 2007–2010 pistise võtmise eest AS-ilt Signaal ja AS-ilt K-Projekt kokku 2 253 457,2 krooni ehk 144 082,94 euro ulatuses.

Tallinna transpordiametis toime pandud korruptsioonikuritegude uurimiseks alustas kaitsepolitsei kriminaalmenetlust 2009. aastal. Esimese otsuse langetas kohus selles asjas mullu oktoobris, mõistes kokkuleppe korras pistise andmises süüdi OÜ Tanner ja selle juhatuse liikme Peeter Salmu.

Tallinna liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa kinnitusel lõppes AS-iga Signaal kehtinud leping selle aasta veebruaris, kuid firma võitis uue riigihanke, ning alates märtsist sõlmiti uus leping.

"Uue riigihanke korraldamise ajal (uus leping kehtib alates märts 2012 viis aastat) ja ka praegu ei ole AS Signaali või tema juhtorgani liikme suhtes süüdimõistvat kohtuotsust. Kehtivate õigusaktide valguses ei anna üksnes kahtlustused iseenesest õigust kõrvaldada kahtlustatavaid riigihangete menetlustest. Ja nii tuligi teiste pakkujate seas ka AS Signaal riigihankele, osales ja võitis," põhjendas Rüütelmaa Delfile.

"Kui linn oleks üksnes kahtlustuse saanud isiku kõrvaldatud hankemenetlusest, siis oleks ilmselgelt esitatud vaidlustus ning see ka rahuldatud, sest hankest kõrvaldamiseks seaduslik alus puudub. Menetluskulud oleks pidanud kandma linn," rääkis Rüütelmaa. "Lõpetada lepinguid või kõrvaldada hankemenetlustest kahtlustuse saanud isikuid seadusliku aluseta ei ole kohane," lisas ta.

Rüütelmaa kinnitas Delfile, et hankemenetlusest kõrvaldatakse mööndusteta kõik pakkujad või taotlejad, kelle kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus ning karistusandmed ei ole karistusregistri seaduse kohaselt kustutatud, nii nagu seadus seda ette näeb.

Tallinna liikluskorralduse osakonna juhataja sõnul pistiseskandaali teiste osaliste AS K-Projektiga, OÜ Tanneri ega Peeter Salmuga Tallinna linnal lepingut ei ole.

Samuti ei ole mehe sõnul linn seni tuvastanud puudusi pistise andmises süüdi mõistetud Mati Songiseppa korraldatud töödes.

Mahukas pistise andmist puudutavas kriminaalasjas on praegu veel viis kahtlustatavat, kelle prokuratuur kavatseb üldmenetluses kohtu ette saata. Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse liikluskorralduse osakonna endist juhatajat Vello Lõugast (53) kahtlustatakse pistise võtmises. Pistise andmises on kahtlustuse saanud AS Signaal ja selle juhatuse liige Ats Tamme (57) ning AS K-Projekt ja selle juhatuse liige Rein Annusver (53).