Seda seetõttu, et surmavad ja saastavad relvad lööksid segi kogu maailma kliima, mis vähendaks dramaatiliselt toiduainete tootmist Hiinas, USA-s ja teistes riikides, teatab AFP.

„Tuumanäljahäda sünge väljavaade nõuab fundamentaalset muutust meie tuumarelvi puudutavas mõtteviisis,“ ütles uurimuse autor doktor Ira Helfand organisatsioonist Rahvusvahelised Füüsikud Tuumasõja Ärahoidmise Eest. „Uued tõendid selle kohta, et isegi selliste riikide nagu India ja Pakistan suhteliselt väikesed tuumaarsenalid võivad põhjustada pikaajalisi ülemaailmseid kahjustusi Maa ökosüsteemidele ning ohustavad sadu miljoneid niigi alatoidetud inimesi, nõuavad tegutsemist. Ühe miljardi inimese mõttetu ja ärahoitav surm kümne aasta jooksul oleks inimkonna ajaloos enneolematu katastroof. See ei põhjustaks inimkonna väljasuremist, kuid tooks kaasa moodsa tsivilisatsiooni lõpu sellisena, nagu me seda tunneme.“

Uurimust esitleti Nobeli preemia laureaatide ülemaailmsel kohtumisel Chicagos.

Selles leitakse, et India-Pakistani tuumakonflikt tooks kaasa viljatoodangu vähenemise USA-s keskmiselt kümme protsenti kümnel aastal ning sama palju väheneks ka sojaoa tootmine. Kõige suurem langus toimuks esimesel viiel aastal pärast tuumasõda.

Samuti leiti, et riisitootmine Hiinas langeks esimesel neljal aastal keskmiselt 21 protsenti ja järgmisel kuuel aastal kümme protsenti.

Sellest tulenev toiduainete hinnatõus ja põllumajandustoodangu nappus tooks peaaegu kindlasti kaasa rahvusvahelise paanika ja varude kogumise, mis vähendaks veelgi toidu kättesaadavust.